sadrži esencijalno ulje

Čudotvorni začin koji pomaže u sagorijevanju masnih stanica

Image
Foto: Thinkstock

Znanstvenici su ustanovili da sadrži esencijalno ulje koje potiče metabolizam, pomičući istodobno proces sagorijevanja masnih stanica u organizmu

24.11.2017. u 9:45/ Hina

Riječ je o cinamaldehidu, organskoj tvari koja cimetu daje okus i miris, a nalazi se pretežno u njegovoj kori

Znanstvenici sa Sveučilišta Michigan ustanovili su da cinamaldehid aktivira termogenezu. Riječ je o metaboličkom procesu stvaranja topline u tijelu koji je karakterističan za toplokrvne životinje i ljude, a proces se temelji na oksidaciji hranjivih tvari u staničnim mitohondrijima. Termogenezom se sagorijevaju kalorije.

Spomenuti proces pomaže u poticanju gubitka tjelesne težine, što je autore studije navelo na zaključak da cimet potiče čitav niz metaboličkih procesa. 

Glavnome autoru studije, Junu Wuu, profesoru na institutu Life Sciences otprije su poznate prednosti cinamaldehida, no saznanja je želio produbiti daljnjim istraživanjima. Zajedno s kolegama proveo ih je najprije na laboratorijskim miševima, pa na ljudskim stanicama u laboratoriju.  

Testirali su masne stanice dobrovoljaca te ustanovili povećanu ekspresiju gena i enzima što pridonosi ubrzanju metabolizma lipida nakon što ih se obradi cinamaldehidima. 

Image
Foto: Thinkstock
Image
Thinkstock

(FOTO: Thinkstock)

Wu je zaključio da konzumiranje cimeta (odnosno cinamaldehida) potiče termogenezu i proces sagorijevanja masnoća u organizmu, no kaže da je potrebno provesti dodatna istraživanja jer su dosadašnja provedena samo na ljudskim stanicama u laboratoriju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Wu kaže da rezultati obećavaju te da bi mogli pridonijeti suzbijanju epidemije pretilosti u svijetu.  "Cimet je dio prehrane tisućama godina i njegova bi primjena u suzbijanju pretilosti pacijentima mogla biti jednostavnija i prihvatljivija od nekih drugih metoda", smatra Wu. 

Povijesna upotreba cimeta zabilježena je prije 4000 godina

Najstariji zapis o njemu potječe iz židovskog zapisa Tore, dok se u Starom zavjetu spominje izrada ljekovitog ulja koje se koristilo za pomazanje.

U ajurvedskoj medicini eterično ulje cimeta koristilo se za umirivanje živaca i mišića, a ajurveda ga i danas smatra idealnim lijekom za probleme probave i dijabetes.

Pročitajte još:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo se čita

Image
PITALI SMO VAS

Pernar među najnegativnijim političarima zbog Zambije? Vi kažete da je samo skupljao političke poene, a koštat će ga

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
BRAŠNO ZA ENERGIJU

Graham brašno: sve što biste morali znati o grahamu

Više s weba