topi kilograme

Činjenice koje niste znali o jednoj od najpopularnijih dijeta na svijetu

Image

gubitak kilograma

Foto: Pixabay

UN dijeta, ukoliko je se osoba pridržava, osigurava značajan gubitak kilograma posebice kod izrazito pretilih osoba

15.11.2017. u 11:18/ Život i stil

Svake godine, ako ne i učestalije bombardirani smo novim vrstama dijeta. Zadnja popularna bila je ona UN ili 90 - dnevna dijeta, u svijetu poznata kao 3MD dijeta. Ona je veoma jednostavna i razumljiva za primjenu, što i rezultira njezinoj popularnosti. Kako se do sada pokazalo, radi se o dijeti koja je sigurna i zdrava, a ukoliko je osoba spremna na ovu vrstu dijete do kraja, izgubit će dvadesetak kilograma. 

Minus kod ove UN dijete je što nije jasan način na koji dijeta funkcionira jer nema fiziološkog objašnjenja. Voćni dan je isto što i ugljikohidrati. Ne mijenja loše prehrambene navike i ne usvaja zdrave navike. Probavni organi se opterećuju, štitnjača pati, odvajanje namirnica odvija se po neuobičajenoj logici. 

Image
Foto: Thinkstockphotos.com
Image
Thinkstockphotos.com

(FOTO: Thinkstock)

Podjela unosa nutrijenata po danima se odvija na način - proteinski, škrobni, ugljikohidratni i voćni dan.

Proteinski dan 

Nekalorično povrće dozvoljeno je u velikim količinama, također se preporuča jesti namirnice poput mesa, ribe ili jaja. Proteini daju zasitnost i usporavaju metabolizam jer daju snagu, ali je njihova potrošnja relativna komplikacija za metabolizam. Na taj način se dolazi do stimulacije glukoneogeneze (proizvodnja šećera glukoze iz primarno neugljikohidratnih izvora), koja je važan sustav za dobivanje energije kod osoba na dijeti. Uz to, proteini osiguravaju da nema gubitka mišićnog tkiva.

Škrobni dan

Na škrobni dan možete jesti grašak, mahune, grah, rižu, krumpir, slanutak, leću, heljdu, ječam, proso, soju ili neku drugu vrstu žitarica u zrnu. Pripremajte kuhana jela sa što manje masnoća. Uz ručak možete pojesti krišku integralnog kruha, te salatu i drugo povrće. Jušni temeljac za jela neka bude pripremljen od povrća ili od povrtne kocke za juhu. Za večeru jedite istu hranu kao i za ručak, ali prepolovite količinu.

Ugljikohidratni dan

Treći dan je ugljikohidratni dan u kojem se konzumira tjestenina kao osnova te pizza bez sira i mesa, ali s povrćem i koncentratom rajčice i peciva. Večera trećeg dana sladokuscima je najzanimljiviji dio jer je dopušteno jesti kolače i to u velikoj količini; dva komada torte ili 3 kolača ili 3 kuglice sladoleda uz što svakako treba pojesti red crne čokolade. Kolači, pite, rolade, dizana tijesta, sve to zadovoljit će vaše nepce.

 Voćni dan

Tog dana poželjno je jesti kuglice od suhog voća, suhe smokve s bademima, voćnu musaku, pečene jabuke ili čips od jabuka, voće s cimetom, kruške s medom. 

Vodeni dan

Jedanput mjesečno odvija se post na vodi ili soku koji ima diuretsku funkciju, uz slab energetski unos, dozvoljeni su stimulansi poput kofeina. Ovo je praktički ketonski dan kada organizam sagorijeva masno tkivo i mišićne proteine u procesu ketogeneze.

Proteinski dan

Za ručak se preporuča oslić s povrćem, punjene gljive, riblji prutići, povrtni nabujak, šampinjoni, tofu, sejtan, šnita integralnog kruha. 

Zaključak

Trajanje dijete je 90 dana. Povratak na "normalnu" prehranu nakon 90- dnevnog ciklusa preporučuje se tek nakon 3 mjeseca. 

Upravo se čita

Image
OTKUD LOGIKA?

Provjerili smo zašto u istoj banci u Hrvatskoj štediša na 10.000 eura zaradi 2 eura, a u Sloveniji 100 eura?

Fizička aktivnost ovdje se gotovo ni ne spominje, tako da osoba sama mora osmisliti trening, baviti se sportom, planinariti i sl.

Stručnjaci obećajavaju gubitak od 15 do 30 kilograma, pozitivne promjene u metabolizmu bez gladovanja jednostavnim pravilima kojih se svatko može pridržavati.

Ova UN dijeta se ne može trajno provoditi i to je ono što zabrinjava. Nakon prestanka dijete nema savjeta kako održati liniju i kondiciju, već samo savjet da se nakon tri mj. ponovno krene s ovakvom ishranom. 

Čitajte još: 

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!​​

Love island UK
Superstar
Elon Musk Show
Život na vagi
Señorita 89
default_cta
Ljubav je na selu
Britain's Got Talent
Infinity Nado

Više s weba

Pročitajte još

Image
je li opasan?

Što je uzrok smeđeg iscjetka kod žena?

Više s weba