bolesti 21. stoljeća

Ćiro nam ekskluzivno otkrio kako je preživio rak prostate: 'Bilo me strah kao nikad u životu!'

13.5.2015. u 18:13/ RTL

Bolest 21. stoljeća ne bira, pa na nju nisu imuni ni poznati Hrvati. Ćiro Blažević ekskluzivno nam je priznao - kad je bolovao od karcinoma prostate i melanoma, strašno se bojao za svoj život, a kako je to prebrodio, otkriva Nives Polovina Barun.

Glumci, sportaši, ali i mnoge osobe iz javnog života dobro znaju da život ponekad ima i svoju lošu stranu. I dok su pred kamerama često pozirali s velikim osmijehom na licu, nitko nije ni slutio kroz kakve obiteljske tragedije i sami prolaze. Kako se kaže bolest ne bira, a upravo je rak bolest 21. stoljeća.

"Ja sam s majkom pošao tu kalvariju oko raka dojke, srećom ona se izvukla, no mnogi se ne izvuku, moramo jedni drugima pomagati", prisjetio se Tarik Filipović.

U Hrvatskoj je od ove bolesti u zadnje tri godine oboljelo 20.664, a 2030. godine očekuje se brojka od oko 26.000 ljudi. Među sretno izlječenima je i Ćiro. Uvijek veseo I nasmiješen, o bolesti ne voli pričati, no kaže, nikada se u životu nije više bojao.

"Strah, naravno jedan strah jednak kada optuženom kažu da je osuđen na smrt, preporučam svakom da nikad ne ugasi ono što se zove nada", rekao je Ćiro Blažević. 

Upravo je nada, ali i informiranost glavna prevencija u borbi protiv ove opake bolesti, jer čak 70% oboljelih ne uzima preporučenu terapiju. U svijetu je od 2012.  godine od raka umrlo 8,2 milijuna ljudi, a 2030. se očekuje 13 milijuna.

"Mogu se zahvaliti znanstvenicima, jer da sam rođen prije pet godina, sigurno ne bi bio živ. Imao sam rak prostate i melanom, a zahvaljujući napretku medicine ja sam još živ", dodao je Ćiro. 

Isto mišljenje s njim ne dijeli Tarik. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne vjerujem farmaceutskoj industriji, nije nekome u interesu privelgija bogatih", rekao je.

Privilegija ili ne, bolest ne bira. U Hrvatskoj gotovo ne postoji obitelj čiji član nije bolovao od ove zloćudne bolesti. Zato se o ovoj temi ne smije šutjeti!

Više s weba

Pročitajte još

Image
ispravimo se

Što je lumbalna lordoza kralježnice i kako se liječi

Više s weba