želite li genijalca, čitajte s njim

Uključite djecu u čitanje priča - to im pospješuje pamćenje i ostale kognitivne vještine

Image
Foto: Thinkstock

Ako nemate naviku čitati djeci prije spavanja, nakon ovog članka trebali biste se predomisliti

2.6.2017. u 12:00/ Život i stil

Nova studija pokazala je da čitanje priča djeci i njihovo sudjelovanje u čitanju odlično djeluje na razvoj njihovog mozga i kognitivnih sposobnosti.

Znanstvenici iz Medicinskog centra dječje bolnice u Cincinnatiju (Ohio) proučavali su kako čitanje priča utječe na razvoj mozga predškolaca.

Koristilu su se pritom magnetskom rezonancom koja je pokazala veliku aktivnost u mozgu četverogodišnjaka koji su bili jako zainteresirani za priču koju su im roditelji čitali.

Mozak je još bolje reagirao kada su i djeca sudjelovala u priči pa voditelj studije doktor John Hutton poručuje roditeljima: "Trebali biste uključiti svoju djecu u čitanje priču. Primjerice, dok im čitate, pitajte ih o junacima, angažirajte ih da oni okreću stranice, ohrabrite ih da vam kažu svoje mišljenje o priči. To je jako korisno za njihov mozak, osobito u ovom periodu razvoja".

Rezonanca je pokazala pojačanu aktvnost u predjelu malog mozga kod djece koja su bila zainteresirana za čitanje i pažljivo slušala priče. Taj dio mozga zaslužan je za pamćenje, rješavanje problema i koncentraciju .

Stoga, vi koji ne čitate djeci, uzmite knjige u ruke, a vi koji čitate da biste ih što prije uspavali jer i sami padate s nogu, potrpite još malo i uključite djecu u priču. Malo će dulje trajati, no korist je neprocjenjiva. 

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Večera za 5
Superstar
Elon Musk Show
Život na vagi
Señorita 89
default_cta
Ljubav je na selu
Britain's Got Talent
Obiteljske tajne

Više s weba

Pročitajte još

Image
Neugodan osjećaj

Je li osjećaj pritiska u vagini tijekom trudnoće normalan?

Više s weba