Novi milenij, nove boljke

Crne statistike: Svako četvrto dijete vrtićke dobi je slabovidno!

18.11.2014. u 17:38/ RTL

Novi milenij donio je i neke nove boljke. Jedna od njih je i ta da sve slabije vidimo i to nam se događa sve ranije. Naime, prema najnovijim istraživanjima svako četvrto dijete vrtićke dobi je slabovidno.

Šestogodišnji Filip u oftamološkoj ordinaciji osjeća se kao kod kuće. Prije dvije godine liječnici su otkrili da je slabovidan. Na žalost, on je samo dio sve crnje statistike. Najnovija istraživanja koja su oftalmolozi provodili po zagrebačkim vrtićima dokazala su...

"Od obrađenih 16 000 djece kod njih 3000 ima problem, upućeno je ovdje..a 910 djece već ima dijagnozu ambliopije", izjavila je MirjanaBjeloš, oftamologica, Sveti Duh.

To je bolest, 'popularnija' kao slabovidnost. Kod djece ćete to najbolje primijetiti ako vidite da se spotiče, da teško čita ili hvata loptu.

"Primjetila sam da nešto ne valja kad se približavao televiziji, htio je ući u televizor. No, do pregleda u vrtiću nismo znali", kazala je MarinaMarunić, Filipova majka.

"Važno je naglasiti da roditelji čim uoče da se dijete buni na peckanje očiju, bole ga oči, pretjerano blizu gleda televiziju valja obratiti pažnju, no najčešće se i ne shvati na vrijeme", dodaje oftamologica.

Filip je došao na vrijeme jer se slabovidnost može izlječiti do sedme godine djetetova života. No, mnogi roditelji ne znaju da bez obzira ako svi u obitelji imaju dobar vid trebaju:

"Oftamološki pregled napraviti kad dijete navrši 3 ili 4 godine".

Neka djeca trebala bi i ranije doći u ovu ordinaciju. I to ona čiji roditelji genetski imaju problema sa slabovidnošću.

"Da ukoliko roditeljima bježi oko ili slabije vide ili znaju da imaju slabovidnost".

Da ne bi i vaše dijete postalo dio ove porazne statistike, bolje je reagirati na vrijeme. Filipu je ovaj pregled prilično zabavan, a što je najbitnije svoje vrtićke simpatije bolje vidi.

Više s weba

Pročitajte još

Image
Obratite pažnju

7 simptoma raka debelog crijeva koje nikad ne biste smjeli ignorirati

Više s weba