istraživanje

Čudesno žensko tijelo: teže je roditi nego trčati maraton

Image
Foto: www.profimedia.hr

Ako ste se teško oporavili od porođaja, postoji razlog zašto...

1.2.2019. u 10:30/ Život i stil
Image
slabo poznata metoda

Hipnoporođaj ili kako je Kate Middleton napustila bolnicu samo sedam sati nakon porođaja

Image
slabo poznata metoda

Hipnoporođaj ili kako je Kate Middleton napustila bolnicu samo sedam sati nakon porođaja

Ako ste već rodili, a razmišljate o tome da se počnete pripremati za trčanje martona, istraživanje pokazuje da vam to neće biti veliki problem. Istraživači sa Sveučilišta Michigan otkrili su da je porođaj za tijelo teži od trčanja maratona i damame mogu podnijeti ozljede kao vrhuski atletičari.

"Porođaj je nedvojbeno jedan od najdramatičnijih događaja za ljudsko tijelo", objavili su znanstvenici u svom istraživanju. Kako bi to dokazali koristili su magnetsku rezonanciju te usporedili sportske i ozljede s porođaja. Nevjerojatno, ali otkrili su da je četvrtina žena imala frakture kao trkači na duge staze i sportaši ekstremnih sportova. Skoro polovica je imala ozljede mišića zdjelice, a dvije trećine žena pretrpjele su jaka naprezanje mišića.

Image
Foto: Thinkstock
Image
Thinkstock

No znanstvenici upozoravaju da je 15 posto svih žena doživjelo neku vrstu ozljede tijekom porođaja. "Žene koje imaju ozljede zdjelice često se osjećaju kao da nešto nije u redu, ali ne razumiju zašto ne mogu dobiti odgovore od liječnika. Žene imaju probleme s mokraćnim mjehurom, a u nekim slučajevima i ispadanje (spuštanje) urogenitalnih organa ako mišići zdjelice ne funkcioniraju dovoljno dobro", objasnila je znanstvenica Janis Miller za Parents.

Nada se da će ovo istraživanje pomoći liječnicima da ne djeluju samo na jedan način kada se radi o oporavku od porođaja jer mnoge žene trebaju više od preporučenim šest tjedana za oporavak. Ako ste tek dobili bebu, a u bolovima ste ili osjećate kako nešto nije u redu, razgovarajte sa svojim liječnikom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi ne kažemo da svaka žena koja rodi treba magnetsku rezonanciju ili da žene ne bi trebale raditi Kegelove vježbe. Ključna stvar je da žene trebaju posjetiti liječnika ako se ne oporavljaju dobro, imaju neugodne simptome ili ako ne mogu raditi Kegeleove vježbe", upozorava Miller.

Pročitajte još: 

Upravo se čita

Image
EKSKLUZIVNO!

Prvi put za naše kamere progovorio HGSS-ovac napadnut na Platku: 'Sve mi je stresno'

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
Neugodna pojava

Dlake oko bradavica kod žena: koji su mogući uzroci i kako ih se riješiti?

Više s weba