milijun hrvata alergično

Čuvajte se, počela je sezona šmrcanja i kihanja!

12.4.2014. u 18:52/ RTL

Sezona šmrcanja i kihanja je počela. Dok su alergije u prošlosti bile nepoznanica, iz godine u godinu sve je više alergičara. Prema nekim procjenama, više od milijun Hrvata bori se sa simptomima, a iako alergije nisu izlječive, ako nisu pod kontrolom - mogu biti opasne.

Procvjetala je breza. Njezin je pelud svakog proljeća pa sve do kasne jeseni prvi na listi uzročnika alergije. Probleme alergičarima također uzrokuju bor, trava, korov i jeska.

"Puno jače su alergije u gradu nego u ruralnom dijelu gdje mi mislimo da je puno puno veća cvatnja i puno veća koncentracija peluda. Upravo je obrnuto", pojasnila je liječnica za bolesti dišnog sustava Alma Rožman.

Alergija može biti nasljedna, a možete desetljeća života biti imuni pa vas zaskoči kad se najmanje nadate.

"Alergija prvi put u životu je za cijeli život. Međutim, može se dogoditi da osobe koje su alergične i ne shvate tu svoju alergiju i nakon desetak godina dobiju astmu", upozorila je Rožman.

Alergija se tretira brojnim preparatima u dogovoru s liječnikom. Testiranje je poželjno ako i nikad niste imali simptome. Iako takve osobe rijetko dolaze u ambulante.

Pelud je s proljećem stigao i u vaš grad. Testiranje je jednostavno i bezbolno, a spriječava niz problema.

Najbolje to znaju oni kojima suze oči, svrbi ih koža i koji u proljeće moraju izbjegavati šetnje u prirodi.

Više s weba

Pročitajte još

Image
Obratite pažnju

7 simptoma raka debelog crijeva koje nikad ne biste smjeli ignorirati

Više s weba