FAST FOOD I ZDRAVLJE

Da ili ne: možemo li 'naučiti' svoj mozak da prestane željeti nezdravu hranu?

Image
Foto: Thinkstock

Ne možete odoljeti masnoj i prženoj hrani? Izgleda da postoji rješenje

11.7.2018. u 9:40/ Život i stil

Ipak, možemo li ikako utjecati na svoj mozak kako ne bi želio nezdravu hranu? Nedavno istraživanje pokazalo je da je to itekako moguće.

Hamburger, pizza, prženi krumpirići, torte, kolači... Rastu nam zazubice samo kad pomislimo na ovu hranu. No, svi znamo  da ova hrana u sebi ne sadrži gotovo nikakve nutritivne vrijednosti da bismo ju mogli nazvati zdravom. Upravo suprotno, ovo su jedne od najmanje zdravih naimirnica u svijetu. Zašto ih onda toliko želimo?

'Junk food' kao ovisnost

Već  je odavno poznato da nezdrava hrana stvara ovisnost. Naime, ova hrana ima vrlo visoku kaloričnost s malo ili nimalo vitamina, odnosno minerala. Kada jedemo hranu koja u sebi sadrži samo šećere, nezdrave masti, ugljikohidrate i aditive, to automatski pokreće mezolimbični centar nagrađivanja u mozgu.

Time se potiču proizvodnja i otpuštanje opioida koji uzrokuju niz reakcija koje tada dovode do proizvodnje dopamina. On u nama stvara osjećaj koji je jednak osjećaju pod alkoholom ili recimo drogom.

Ovakvo djelovanje u mozgu često može dovesti do nepotrebnog prejedanja, debljanja, ali i stvaranja nezdravih prehrambenih navika.

Možemo li utjecati na želju za nezdravom hranom?

Istraživanje koje je nedavno provedeno pokazalo je rezultate zahvaljujući kojima bismo uskoro mogli naučiti kako 'trenirati' svoj mozak da prestane toliko željeti nezdravu hranu. U istraživanju su sudjelovali ljudi koji imaju problema s viškom kilograma te su im se pokazivale fotografije određene hrane, odnosno zdrave (voća, povrća) te nezdrave (brza hrana, slastice).

Tijekom pokazivanja fotografija, ispitanicima se mjerila aktivnost u mozgu koja se svaki put povećavala kad bi gledali fotografije na kojim se nalaze nezdrave namirnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Pixabay
Image
Pixabay

(FOTO: Pixabay)

Da bi se istražilo hoće li nakon mršavljenja kod ispitanika biti ikakve razlike u aktivaciji moždanih stanica, polovica njih bila je na dijeti koja je uključivala samo hranjive namirnice, niske masnoće i velike količine prehrambenih vlakana. Nakon šest mjeseci na dijeti, sudionici su značajno izgubili na svojoj tjelesnoj težini, ali to nije bilo sve.

Promijenili su se i nalazi snimanja. Kada su liječnici ponovno pokazali fotografije nezdravih namirnica ljudima koji su proveli šest mjeseci na dijeti, u njihovim se mozgovima pokazala velika razlika - zabilježena je znatno manja aktivnost nego što je to bilo prije dijete. Također, kada su im prikazane slike zdrave hrane, njihov mozak  pokazao je još veću i značajniju aktivnost u regijama nagrađivanja.

Pročitajte još:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo se čita

Image
on vrijeđa građane

Umirovljenici Milanoviću: ' Zbog omalovažavanja Dana državnosti zasigurno ste izgubili potporu mnogih umirovljenika'

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
Neugodni cistitis

Upala mokraćnog mjehura: koji su simptomi i kako ju liječiti?

Više s weba