zašto?

Dalmatinci imaju najzdraviju prehranu na svijetu, a sve ih je više pretilo

18.3.2019. u 9:13/ Hari Kočić

Dok svijet luduje za mediteranskom prehranom, kopiranom iz kuharica naših baka, mi sami smo je, čini se, zaboravili

Više od polovine punoljetnih Hrvata je pretilo, jednako kao i trećina naše djece. Posebno šokira činjenica da  gotovo polovina dječaka u Dalmaciji ima prekomjernu tjelesnu težinu iako je, čak 90 od stotinu najzdravijih namirnica svijeta, na dohvat ruke upravo Dalmatincima. 

Nutricionizam je, zbog epidemije pretilosti, sve više in, a znanstvena otkrića pokazala su kako je pravilna prehrana preduvjet vitkosti.

"Sve dok se ne riješi stanje mikrobioma osoba ne može izaći na kraj sa svojim problemima prekomjerne mase", objašnjava nutricionistkinja Olja Martinić.

U suprotnom neće pomoći, dodaje, ni vježbanje ni dijete. Zato bi se svi trebali okrenuti obilju zdravih namirnica koje nas okružuju.

Razlog zašto su Dalmatinci pretili iako imaju najzdraviju prehranu na svijetu, nutricionistkinja vidi u ovome: "Iako najzdravije namirnice uspijevaju na našem području one nisu na našem stolu. To je jedno, a drugo, vjerojatno je došlo do ekspresije gena kroz dvije generacije. Kako su se hranile, majke takvu genetsku informaciju prenose na svoju djecu", objašnjava Martinić.

Pojednostavljeno rečeno, dok su nama bake u genetsko naslijeđe ostavile plodove mora, mi ćemo svojoj djeci, čini se, ostaviti hamburgere i ćevape. 

"Kako neće bit debeli kad jedu frigano i brzinsku spizu. Triba malo skuvane spize, a ne sve frigano i pečeno. To su uvijek babe naše govorile? Tako je! Ij fažola, ij zelja i napij se ulja maslinovog i vina i eto ti!", smatra Josip, prodavač na splitskoj tržnici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!​​

Više s weba

Pročitajte još

Image
Neugodni cistitis

Upala mokraćnog mjehura: koji su simptomi i kako ju liječiti?

Više s weba