dansko istraživanje

Debljina ili višak kilograma ipak povećavaju rizik od pojave karcinoma?

Image

Debljina

Foto: Thinkstockphotos.com

Prekomjerna težina ili pretilost povećava rizik od nekolik vrsta karcinoma, otkriva novo istraživanje

8.1.2020. u 16:35/ Život i stil

Znanstvenici iz Sveučilišne bolnice Aarhus u Danskoj otkrili su povećani rizik od pojave karcinoma za 12 posto, a povezan je s pretilnošću. To uključuje rak bubrega, dojke, žučnog mjehura, mozga, leukemiju i Ne-Hodgkinov limfom.

Tim stručnjaka kaže da će rastuće stope pretilosti i teške pretilosti povećati stopu karcinoma na svim područjima, stvoriti troškove u zdravstvu i uzrokovati preranjene smrti kod mnogih ljudi.

Za istraživanje koje je objavljeno u časopisu Journal of Internal Medicine, tim stručnjaka pregledao je podatke o oboljelima od karcinoma u Danskoj u periodu od četrdeset godina, od 1977. do 2016. Istraživači su došli do podatka da je karcinom više dijagnosticiran kod osoba koje su pretile ili su imale višak kilograma, taj postotak je veći za 12 posto.

Image
Foto: Thinstock
Image
Thinstock

(Foto: Thinstock)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zašto je debljina povezana s većim rizikom od raka?

Znanstvenici su otkrili da je pretilost povezana s povećanim brojem stanica kao i s povećanom razinom bjelančevina i hormona koji uzrokuju upalu kao što je estrogen, a sve je povezano s karcinomom. "S obzirom na sve veću epidemiju pretilosti, naši podaci pridonijeli su nedavnim podacima među pacijentima hospitaliziranim zbog prekomjerne težine i pretilosti", napisali su autori u studiji, a prenosi Daily Mail.

Pretilost je poznata kao faktor rizika za nekoliko kroničnih zdravstvenih stanja kao što su dijabetes tipa 2, moždani i srčani udar.

Upravo se čita

Image
rat s inspektorima

Bojanje kose digla za 9 centi, šišanje za 36 i dobila kaznu od 3300 eura: 'Očajno...'

Više s weba

Pročitajte još

Image
Nakon, ne prije

Bolne grudi nakon menstruacije: koji su mogući razlozi

Više s weba