dobre bakterije

Dijareja u trudnoći i kako nam mogu pomoći probiotici i prebiotici

Image
Foto: Thinkstock

Želudac i crijeva najmoćniji su imunološki organi. Čak 60 % stanica imunološkog sustava smješteno je u crijevima

Dijareja u trudnica je većinom uzrokovana virusnim ili bakterijskim infekcijama. Poznata  je uloga probavnog trakta u probavljanju hrane i opskrbljivanju tijela energijom koju dobivamo iz hrane. Isto tako kroz probavni trakt apsorbiramo vitamine, minerale, elemente u tragovima i sve drugo što je potrebno za normalu funkciju našeg organizma.

Manje je poznato da je probavni trakt i najveći endokrini organ u tijelu jer luči najveći broj lokalnih i sustavnih hormona. Danas znamo da su želudac i crijeva najmoćniji imunološki organi. Čak 60 % stanica imunološkog sustava smješteno je u crijevima. Želudac i crijeva sadrže i najviše imunoloških stanica, ali jednako važnu ulogu imaju i milijarde bakterija u crijevima koje nas štite od drugih bakterija, virusa, gljivica, parazita i toksina, koji svakodnevno ulaze uz hranu i vodu u naš probavni trakt.

Velik broj sojeva se adaptirao životu u probavnom traktu. Kolonizacija probavnog trakta počinje odmah nakon poroda, a ovisi o prehrani djeteta, da li se hrani majčinim mlijekom ili mliječnim nadomjescima. Neuravnotežena prehrana, stres, lijekovi - posebno antibiotici, prekomjerna konzumacija alkohola, starenje, povišena tjelesna temperatura mogu uzrokovati poremećaj crijevne mikroflore.

Probiotici

Probiotici su živi bakterijski mikroorganizmi koji blagotvorno utječu na domaćina poboljšavajući njegovu crijevnu mikrobnu ravnotežu. Prema definiciji WHO (Svjetska zdravstvena organizacija) probiotici su živi mikroorganizmi koji uneseni u adekvatnim količinama pridonose zdravlju domaćina. U tom smislu koriste se samo dobro ispitani sojevi bakterija kao: Lactobacillus rhamnosus GG (LGG), Lactobacillus acidophilus, Saccharomyces boulardii, Bifidobacterium lactis, Bifidobacterium bifidum, Lactobacillus salivarius, Lactobacillus casei. 

Prebiotici

Prebiotici nisu živi organizmi već tvari koje ljudski organizam ne razgrađuje. Najčešće se radi o neprobavljivim ugljikohidratima iz mlijeka ili raznih vrsta voća i povrća. Razgradnja tih tvari počinje tek u debelom crijevu pod utjecajem bakterija. Rastvaranjem se stvara propionska, octena i maslačna kiselina, koja snizuje pH u crijevu i tako uništava patogene mikroorganizme, a podstiče rast i razvoj normalne crijevne flore.

Image
Foto: Thinkstock
Image
Thinkstock

(FOTO: Thinkstock)

Probiotici i prebiotici se mogu koristiti kao dodatak jelima. Poznata  je prisutnost probiotika u jogurtu i drugim oblicima kiselog mliječnog proizvoda. Takav je način primjene dostatan samo za zdravo crijevo, koje ima sačuvanu normalnu crijevnu floru. Međutim u terapijske svrhe, kao pomoć liječenju, valja uzimati samo farmaceutske oblike s točno definiranim sastavom i količinom probiotičkih sojeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema novijim pokazateljima primjena probiotika indicirana je kod: proljeva koji su posljedica primjene antibiotika, proljeva koji se javljaju na putovanjima, dječjih proljeva uzrokovanih Rotavirusom, proljeva koji su posljedica kontaminacije hrane raznim mikroorganizmima, upalnih bolesti crijeva (Ulcerozni kolitis i Crohn), sindroma iritabilnog crijeva, infekcije s Helicobacter pylori, nutritivnih i drugih alergija, kod  atopijskog dermatitisa, astme, kod malignih bolesti, kardiovaskularnih bolesti i kod drugih infekcija, konstipacije, intolerancije laktoze, za sniženje kolesterola, za poboljšanje imunološke funkcije, infekcija mokraćnih putova.

Sve više studija potvrđuje opravdanost primjene probiotika u brojnim stanjima, kao pomoćnog sredstva u liječenju bolesti. Od zaštite od stresa, do zaštite od posljedica zračenja, preko liječenja debljine sve do primjene kod teških oblika akutnog pankreatitisa. Svagdje se vide određeni pozitivni efekti na stanje i tok bolesti. 

Sve je to razlogom da brojni znanstveni timovi širom svijeta rade na stvaranju novih probiotičkih lijekova, za koje se vjeruje da će ubrzo dovesti do primjena u brojnim područjima medicine.

Kod primjene probiotičkih preparata moramo se pridržavati pravilnog uzimanja. Budući da se ovdje radi o preparatima koji sadrže mikroorganizme ne smijemo ih piti s vrućim napitcima ili alkoholom, jer u protivnom probiotički preparat gubi svojstva. Kada se probiotik uzima uz terapiju antibiotika, mora se uzeti najmanje tri sata nakon uzimanja antibiotika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo se čita

Image
NIJE PRVI PUT

UZNEMIRUJUĆA SNIMKA U poznatom ljetovalištu muškarac plivao u moru, a onda ga je raskomadao morski pas

Image
Foto:
Image

Tekst je preuzet iz priručnika Samoliječenje u trudnoći i tijekom dojenja u okviru Projekta SUTRA. Projekt SUTRA je javnozdravstveno-edukativni projekt u organizaciji Hrvatskog farmaceutskog društva, uz visoko pokroviteljstvo Ministarstva zdravlja RH i Agencije za lijekove i medicinske proizvode. Latinski je “partus“ porođaj, a čitajući unatrag dobivamo naziv SUTRA(p), po čemu je i projekt dobio naziv: SUTRA- Samoliječenje U TRudnoći i tijekom dojenjA. Jedna od glavnih misija projekta SUTRA jest osvijestiti širu i stručnu zajednicu o važnosti edukacije trudnica i dojilja o rizicima i mogućnostima samoliječenja (self-medication) te pozitivno utjecati na prevenciju neželjenih posljedica uslijed samoliječenja.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
studija pokazala

Oprezno s dodacima prehrani: Visoke razine vitamina B12 mogu biti smrtonosne

Više s weba