Toplo oko srca, loše u glavi

Dijelite postelju? To narušava san - bio to partner ili ljubimac

Image
Foto: Thinkstock

Ako dijelite postelju s partnerom ili s kućnim ljubimcem može vam biti toplo oko srca, no istodobno vam može biti narušena kvaliteta sna

16.3.2017. u 11:20/ Hina
Image
idealna doza

Stručnjak za san kaže da je osam sati spavanja mit: izračunajte koliko vam sati zaista treba

Image
idealna doza

Stručnjak za san kaže da je osam sati spavanja mit: izračunajte koliko vam sati zaista treba

Svatko ima svoje navike kada je noćni odmor u pitanju. Ako dijelite postelju s partnerom ili s kućnim ljubimcem može vam biti toplo oko srca, no istodobno vam može biti narušena kvaliteta sna, pokazala je anketa francuskoga Državnog instituta za san (INSV).

Bilo bi dobro riješiti se loših navika da biste poboljšali kvalitetu sna, jer je to vrlo važno za opće zdravstveno stanje, savjetuju francuski stručnjaci koji su anketu proveli u povodu obilježavanja Svjetskoga dana sna 17. ožujka

Polovina Francuza postelju dijeli s partnerom, a četvrtina ih povremeno u krevet primi dijete u dobi od dvije do pet godina zbog djetetova nemira, bolesti ili plača, ali i zbog loših ekonomskih okolnosti. 

77 posto ispitanika kazalo je da je su sami izabrali dijeliti postelju s partnerom, a trećina ih je odgovorila da partneri spavaju odvojeno, u drugom krevetu zbog vlastite udobnosti ili da bi izbjegli hrkanje onoga drugog. 

"35 posto osoba hrče u snu, no ono što drugog partnera obično više smeta je nemirno spavanje", kaže dr. Joelle Adrien, predsjednica INSV-a, podsjećajući da je hrkanje učestalije s godinama, nakon obilnih obroka i kod pretilih ljudi. 

Adrien savjetuje da se o "tabuu spavanja u zajedničkoj postelji razgovara s partnerom jer je loš san čista patnja... a i loše utječe na opće zdravstveno stanje. Razgovarajte s partnerom: hoćete li nabaviti veći krevet ili ćete u bračnu sobu staviti dva kreveta, a možete se dogovoriti i da spavate u odvojenim sobama. Kvaliteta sna iznimno je važna", kaže dr. Adrien. 

"Spavati s malim djetetom vrlo je loša zamisao, čak i kad je bolesno jer bi praksa mogla postati uobičajena, a posljedice po 'autonomiju' u krevetu osjećat će se kasnije", kaže Adrien.  Trećina Francuza ima kućne ljubimce, većinom pse ili mačke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

17 posto ih gotovo svaku večer 'prima' u krevet. Anketa je pokazala da kućni ljubimac u krevetu nema nikakva utjecaja na san vlasnika kod 61 posto ispitanika, a 13 posto ih je odgovorilo da im poboljšava san. Skoro 30 posto sudionika istraživanja odgovorilo je da im je prisutnost njihovih dlakavih ljubimaca u krevetu smetala i utjecala na loš san. Dr. Adrien je podsjetila kako treba voditi računa o tome da kućni ljubimci imaju drukčiji ritam od svojih vlasnika. 

"Generalno gledajući za dobar i kvalitetan san nije baš uvijek dobro dijeliti postelju s nekim. No ljudi imaju različite navike i sami trebaju razmotriti i odabrati što je za njih najbolje", smatra dr. Adrien.

Istraživanje je provedeno na uzorku od 1001 osobe u dobi od 18 do 65 godina, od 28. studenoga do 7. prosinca 2017. 

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo se čita

Image
PRAVA PREDSTAVA

RTL Danas donosi snimku o kojoj bruji cijeli Sabor. Pogledajte kako saborska straža izvodi Grmoju!

Više s weba

Pročitajte još

Image
Ne može škoditi :)

Pitate se kako začeti dječaka? Onda su ovi savjeti za vas

Više s weba