opovrgnuta dosadašnja mišljenja

Djeca iz ateističkih obitelji su altruističnija i ljubaznija od onih iz vjerničkih

Image
Foto: Thinkstock

Manja je vjerojatnost da će djeca iz vjerničkih obitelji biti altruistična kao ona odrasla u obiteljima koje ne prakticiraju vjeru, pokazalo je istraživanje koje je provelo Sveučilište u Chicagu

6.11.2015. u 16:37/ Hina

Odrastanje u obiteljima vjernika bilo je i češće povezano s kaznama kao odgovorom na antisocijalno ponašanje, utvrdili su američki znanstvenici.

Oni su istraživanjem obuhvatili 1.170 djece u dobi od pet do 12 godina iz šest zemalja - Kanade, Kine, Jordana, Južnoafričke Republike, Turske i SAD-a. Istraživanje je pokazalo da širom svijeta postoje sličnosti u tome kako vjera utječe na altruizam kod djeteta. 

Mnoge obitelji smatraju da vjera igra ključnu ulogu u moralnom razviju djeteta, ali djeca mnogih roditelja vjernika nisu onoliko altruistična kako im roditelji misle, pokazalo je to međunarodno istraživanje objavljeno u časopisu Current Biology.

Tim razvojnih psihologa pod vodstvom Jean Decety proučio je percepciju i ponašanje djece iz šest zemalja i procijenio namjeru djece da dijele - kao mjeru njihova altruizma, i njihovu sklonost da sude i kažnjavaju druge zbog lošeg ponašanja.

Rezultati su pokazali da će djeca iz vjerničkih obitelji imaju manje sklonosti dijeliti s ostalima, u usporedbi s djecom iz obitelji koje ne prakticiraju vjeru. Vjerski odgoj bio je također povezan s većim sklonostima kažnjavanju kao odgovoru na antisocijalno ponašanje.

Rezultati su u raskoraku s viđenjem roditelja vjernika koji su češće od roditelja ateista smatrali da nijhova djeca imaju veću razinu empatije i osjetljivosti na potrebe drugih.

"Naši zaključci u suprotnosti su s uvriježenim stajalištem da su djeca iz obitelji vjernika altruističnija i ljubaznija prema drugima. U našem istraživanju djeca iz obitelji ateista i obitelji u kojima se ne prakticira vjera bila su darežljivija", kaže Decety, profesorica prihologije i psihijatrije s čikaškog sveučilišta. 

Djeca iz kršćanskih i muslimanskih obitelji bila su bitno manje darežljiva od djece iz obitelji u kojima se ne prakticira vjera. Negativna je veza između religoznosti i altruizma rasla s godinama, odnosno rasla je njihova nespremnost da dijele.

Djeca iz vjerskih obitelji bila su također sklonija strožim kaznama i nedruštveno ponašanje strože su prosuđivala.

"Ti rezultati otkrivaju sličnosti širom ispitanih zemalja u tome kako vjera negativno utječe na dječji altruizam i dovode u pitanje stajališta da vjera potiče prosocijalno ponašanje i da je ključna za moralni razvoj - sugererajući da sekularizacija ne smanjuje ljudskost. Zapravo čini suprotno", kaže Decety.  

Superstar
Love island UK
BKFC 50
Elon Musk Show
default_cta
Život na vagi
Señorita 89
Ljubav je na selu
Britain's Got Talent
default_cta
Infinity Nado

Više s weba

Pročitajte još

Image
Česta ljetna boljka

Hrana za proljev: što jesti, a što izbjegavati

Više s weba