OGLAS

opovrgnuta dosadašnja mišljenja

Djeca iz ateističkih obitelji su altruističnija i ljubaznija od onih iz vjerničkih

Image
Foto: Thinkstock

Manja je vjerojatnost da će djeca iz vjerničkih obitelji biti altruistična kao ona odrasla u obiteljima koje ne prakticiraju vjeru, pokazalo je istraživanje koje je provelo Sveučilište u Chicagu

6.11.2015. u 16:37/ Hina

Odrastanje u obiteljima vjernika bilo je i češće povezano s kaznama kao odgovorom na antisocijalno ponašanje, utvrdili su američki znanstvenici.

Oni su istraživanjem obuhvatili 1.170 djece u dobi od pet do 12 godina iz šest zemalja - Kanade, Kine, Jordana, Južnoafričke Republike, Turske i SAD-a. Istraživanje je pokazalo da širom svijeta postoje sličnosti u tome kako vjera utječe na altruizam kod djeteta. 


Mnoge obitelji smatraju da vjera igra ključnu ulogu u moralnom razviju djeteta, ali djeca mnogih roditelja vjernika nisu onoliko altruistična kako im roditelji misle, pokazalo je to međunarodno istraživanje objavljeno u časopisu Current Biology.

Tim razvojnih psihologa pod vodstvom Jean Decety proučio je percepciju i ponašanje djece iz šest zemalja i procijenio namjeru djece da dijele - kao mjeru njihova altruizma, i njihovu sklonost da sude i kažnjavaju druge zbog lošeg ponašanja.

Rezultati su pokazali da će djeca iz vjerničkih obitelji imaju manje sklonosti dijeliti s ostalima, u usporedbi s djecom iz obitelji koje ne prakticiraju vjeru. Vjerski odgoj bio je također povezan s većim sklonostima kažnjavanju kao odgovoru na antisocijalno ponašanje.

Rezultati su u raskoraku s viđenjem roditelja vjernika koji su češće od roditelja ateista smatrali da nijhova djeca imaju veću razinu empatije i osjetljivosti na potrebe drugih.

"Naši zaključci u suprotnosti su s uvriježenim stajalištem da su djeca iz obitelji vjernika altruističnija i ljubaznija prema drugima. U našem istraživanju djeca iz obitelji ateista i obitelji u kojima se ne prakticira vjera bila su darežljivija", kaže Decety, profesorica prihologije i psihijatrije s čikaškog sveučilišta. 


Djeca iz kršćanskih i muslimanskih obitelji bila su bitno manje darežljiva od djece iz obitelji u kojima se ne prakticira vjera. Negativna je veza između religoznosti i altruizma rasla s godinama, odnosno rasla je njihova nespremnost da dijele.

Djeca iz vjerskih obitelji bila su također sklonija strožim kaznama i nedruštveno ponašanje strože su prosuđivala.

"Ti rezultati otkrivaju sličnosti širom ispitanih zemalja u tome kako vjera negativno utječe na dječji altruizam i dovode u pitanje stajališta da vjera potiče prosocijalno ponašanje i da je ključna za moralni razvoj - sugererajući da sekularizacija ne smanjuje ljudskost. Zapravo čini suprotno", kaže Decety.  

Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
default_cta
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks

Više s weba

Pročitajte još

Image
Božićne težine teško se riješiti

Za jednu šalicu kuhanog vina potrebne su 44 minute hoda, za tipičnu božićnu večeru sat i 44 minute trčanja


Više s weba