OGLAS

prljavština nije strašna

Djeca koja odrastaju s kućnim ljubimcima otpornija su na bolesti

Image
Foto: Pexels

Psi i mačke najbolji su način da djeca dođu u kontakt s raznim mikorbima važnima za zdravlje u životu

25.2.2020. u 16:03/ Život i stil

Čistoća je pola zdravlja, a šporkica druga polovica - glasi inačica stare poslovice, odnosno dopunjena verzija iste, a njezinu istinitost potvrđuju i znanstvenici.

Studija objavljena na portalu News in Health pokazala je da bakterije koje se nalaze u našim domovima mogu ojačati imunitet, osobito kod djece, a ljubimci su najbolji način da ti mikroorganizmi dođu do mališana.  


U našem tijelu trenutno žive milijuni mikroba. Većina nam uopće ne nanosi štetu. Zapravo, pomaže nam u probavljanju hrane, štiti nas od infekcija pa čak i održava naše reproduktivno zdravlje. Naglasak stavljamo na uništavanje loših mikroba, no brigu o dobrima zanemarujemo.

Image
Foto: Pexels
Image
Pexels

(FOTO: Pexels)

Jedna od najvažnijih načina na koji mikrobi pridonose ljudskom zdravlju je održavanje probave. Miks bakterija u našim crijevima utječe na to kako koristimo i skladištimo energiju iz hrane. 

"Mikrobiom igra ključnu ulogu u tome kako apsorbiramo kalorije. Antibiotici, osobito oni uzimani u ranom djetinjstvu, mogu uništiti zdrave bakterije u crijevima, a one nam pomažu apsorbirati nutrijente i održati zdravlje", kaže u istraživanju dr. Martin J. Blaiser sa Sveučilišta u New Yorku. 

Djeca koja imaju kućne ljubimce izložena su mikrobima iz prirode u puno većoj količini od onih koja ih nemaju. Mikrobi im jačaju imunitet, a time smanjuju mogućnost razvoja alergija. Bebe koje žive u kućanstvu s mačkama imaju manji rizik da razviju astmu.  


Love island Australija
Viola boje mora
Svjetsko prvenstvo u rukometu za žene 2023.
Dosje Jarak
Ljubav je na selu
default_cta
Stanje nacije
Igra moje sudbine
Život na vagi
Senke nad balkanom
Booba u kuhinji
default_cta

Više s weba

Pročitajte još

Image
Božićne težine teško se riješiti

Za jednu šalicu kuhanog vina potrebne su 44 minute hoda, za tipičnu božićnu večeru sat i 44 minute trčanja


Više s weba