Niz negativnih posljedica

Djeca mogu razviti ozbiljne probleme u ponašanju, ako roditelji često rade jednu stvar

Image
Foto: Thinkstock

Bezopasno laganje česta je metoda roditelja, ali čini puno više štete nego što mislimo

5.10.2019. u 15:26/ Tabloid.hr

"Ako ne pospremiš sobu, doći će ti čudovište iz ormara", "Ako ne prestaneš jesti toliko pizze, pretvorit ćeš se u jednu." Ovakve laži i njima sliče tipični su roditeljski alat kad želimo ispraviti ponašanje djece. 

Iako su u pitanju bezbolne i bezopasne laži, zapravo možete učiniti dosta štete. Upravo su te dobronamjerne neistine posebno opasne. Nova studija objavljena u časopisu Journal of Experimental Child Psychology tvrdi da laganje djeci može potaknuti loše društvene navike.

Image
Foto: Thinkstock
Image
Thinkstock

(FOTO: Thinkstock)

Znanstvenici su analizirali 279 odraslih osoba i njihova sjećanja o tome koliko su im njihovi roditelji lagali te koliko oni danas lažu u odrasloj dobi te druge društvene navike. Naime, stručnjaci su utvrdili da osobe kojima se više lagalo i same danas govore više neistina. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim toga, teže su se nosili s društvenim promjenama: istraživanje je dokazalo da su skloniji manipuliranju, osjećaju srama i krivnje te sebičnosti.

"Laganje u roditeljstvu može se činiti kao dobar način da se uštedi vrijeme, pogotovo kad je u pitanju nešto što je komplicirano za objasniti djetetu", otkrio je u izjavi profesor Peipei Setoh sa Sveučilištu u Singapuru koji je ujedno jedan od glavnih autora studije.

Upravo se čita

Image
EKSKLUZIVNO!

Prvi put za naše kamere progovorio HGSS-ovac napadnut na Platku: 'Sve mi je stresno'

Image
Foto: Thinkstock
Image
Thinkstock

(FOTO: Thinkstock)

"Kad roditelji kažu djeci da je važno biti iskren, a u isto vrijeme pokazuju neiskrenost, to može poslati konfliktnu poruku djeci. Laganje tako uništava povjerenje i potiče laži kod mališana", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tu problemi ne staju. Naime, moguće je da djeca teže razvijaju osjećaj autonomije i vrijednosti. 

Umjesto da lažemo, Setoh predlaže da "uvažimo osjećaje djece i damo im informaciju kako bi znala što očekivati, ali i da im ponudimo problem i rješenje zajedno."

Primjerice, ako malo dijete pita otkud dolaze djeca, ne morate biti detaljni. Možete reći da bebe rastu u majčinom trbuhu dok nisu spremne za to da se rode. Dovoljno je djetetu dati dio pravih informacija na jednostavan način kako bi brzo shvatili o čemu se radi.

Ako želite potaknuti dijete da pospremi igračke, objasnite mu kako će njegova soba izgledati s pregršt igračaka na podu i dodajte kako se onda zbilja neće imati gdje više igrati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
Bezazlene metode

Je li moguće izazvati menstruaciju prirodnim putem?

Više s weba