PREZAŠTITNIČKI RODITELJI

Djeca strogih roditelja prva na meti zlostavljača

Image
Foto: PHOTOS.COM

Roditelji koji se između svoje i tuđe djece postavljaju kao 'tampon zona', štiteći ih od negativnih iskustava, samo ih čine ranjivijima, tvrdi psiholog Dieter Wolke sa sveučilišta u Warwicku.

26.4.2013. u 14:44/ S.M./Hina

Djeca s jako strogim roditeljima najčešće od svih postaju žrtve zlostavljača, ali na udaru su i djeca s "prezaštitničkim roditeljima", tvrde engleski psiholozi na temelju 70 studija provedenih na 200.000 djece, javlja BBC.

Roditelji koji se između svoje i tuđe djece postavljaju kao "tampon zona", štiteći ih od negativnih iskustava, samo ih čine ranjivijima, tvrdi psiholog Dieter Wolke sa sveučilišta u Warwicku.

"Dobro roditeljstvo podrazumijeva jasna pravila ponašanja, a potpora i emocionalna toplina roditelja sprečavaju viktimizaciju djece", objašnjava Wolke, upozoravajući, međutim, da pretjerivanje u zaštitničkom ponašanju prema djeci njih lišava iskustava i strategija suprotstavljanja vršnjacima zlostavljačima.

Djeci su potrebne neke neugodne situacije kako bi se naučila s njima nositi, smatra Wolke. Način na koji dijete reagira na prvi incident zlostavljanja odredit će daljnje ponašanje zlostavljača, tj. hoće li ga nastaviti maltretirati ili će odustati kako bi pronašli novu žrtvu.

Po njegovim podacima, u posljednjih šest mjeseci zlostavljanju vršnjaka je bilo izloženo 32 posto djece. Njih između 10 i 14 posto postalo je kroničnim žrtvama zlostavljača.

Više s weba

Pročitajte još

Image
samokažnjavanje

Kako prepoznati autodestruktivnu osobu?

Više s weba