učinkovite metode

Stručnjaci savjetuju: pet koraka kako spriječiti napadaj panike

Image
Foto: Thinkstock

Srce vam odjednom počinje ubrzano kucati, oblijeva vas znoj, osjećate bol u prsima i malaksalost. Sve vam se čini užasno pa čak mislite i da umirete...

30.1.2018. u 11:45/ Život i stil

Sve ovo su simptomi napadaja panike od kojeg pati velik broj ljudi diljem svijeta. Ubrzan tempo života i izloženost stresu tu brojku iz dana u dan povećavaju. No, nije sve tako crno.

Postoje prokušane metode kako spriječiti panični napadaj, a otkrivaju nam ih kardiolozi i psihijatri. "Tijekom napadaja panike tijelo se ponaša  isto kao i kod stvarne opasnosti, objašnjava kardiolog  Sanjiv Patel s Instituta za srce i žile u Kaliforniji.

"Iako se svi panični napadaji ne manifestiraju na isti način, odgovor našeg tijela je uvijek isti - ono pokušava ubrzati rad i uskladiti se s mozgom. Razina hormona stresa se drastično povećava zbog čega se počinjete znojiti, a srce vam ubrzano radi", dodaje Patel.

Iako je napadaj panike uglavnom nemoguće predvidjeti, moguće ga je smiriti. Ovo su učinkoviti načini za to: 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

1. Preusmjerite misli

U trenutku kada osjetite da ste na udaru panike morate sami sebi reći da ste dobro - čak i ako niste. "U tom trenutku osjećate kao da napadaj nikada neće završiti pa čak i da će vas ubiti. Tada trebate sami sebi kazati kako se ništa strašno neće dogoditi i podsjetiti se da se već ranije događalo i da je uvijek prošlo", objašnjava psihologinja Kathyrin Moore iz Centra za obitelj u Santa Monici u Kaliforniji.
Zamjenjujući iracionalne misli racionalnima, vaš mozak govori tijelu da se smiri. "Vaše tijelo misli da je tigar u sobi. Podsjetite sami sebe da nema nikakvog tigra", zaključuje Moore. 

Upravo se čita

Image
rat s inspektorima

Bojanje kose digla za 9 centi, šišanje za 36 i dobila kaznu od 3300 eura: 'Očajno...'

Image
Foto: Thinkstock
Image
Thinkstock

(FOTO: Thinkstock)

2. Prakticirajte vježbe opuštanja

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako vaše tijelo ima intenzivan odgovor na napadaj panike, trebate ga smiriti. Najučinkovitiji način je raditi vježbe opuštanja određene grupe mišića. Primjerice stiskati šaku o šaku i opuštati ih. Vježbajući grupu po grupu mišića nećete samo promijeniti fokus i preusmjeriti misli, nego ćete pomoći svome tijelu da se fizički opusti", kaže Moore. 

3. Preuzmite kontrolu nad disanjem

Panični napadaj dovodi do ubrzanog i plitkog disanja i vrtoglavice. Ono što morate u tom trenutku učiniti je usmjeriti fokus na disanje, produbiti ga i osjetiti kako vam se trbuh i pluća pune zrakom, a potom pri polakom izdahu prazni.  Sporim, dubokim disanjem tijelo će se smiriti. 

Image
Foto: Thinkstock
Image
Thinkstock

(FOTO: Thinkstock)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

4. Razvijte metode prevencije na svakodnevnoj bazi

Vrlo je važno dosegnuti mentalnu snagu na mikro razini, odnosno u svakodnevnom životu. To se postiže tako da se koliko god je moguće smanji razina stresa (primjerice ako ste skloni kašnjenju i nerviranju zbog toga, pokušajte to promijeniti), zdravo jedite, izbjegavajte alkohol i kofein, uvedite tjelovježbu u svoj život i stvari će se početi mijenjati. 

5. Pokušajte otkriti okidače paničnog napadaja

Zapisujte što vas čini nervoznim ili što vas uznemiruje tijekom dana. "Ocjenjujte svoju anksioznost tijekom dana. Za svaki dio dana izaberite ocjene od jedan do deset. Neka deset bude najviša ocjena za anksioznost koju u tom trenutku osjećate", savjetuje psihologinja. Ukoliko detektirate okidače paničnog napadaja, moći ćete ga ublažiti, a možda s vremenom i spriječiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
Čest problem

Neugodni bolovi oko pupka: kojih je 11 mogućih uzroka

Više s weba