suptilnije je

Dobar izgled ne igra presudnu ulogu: tajna privlačnosti je u nečem drugom

Image
Foto: Pixabay

Znanstvenici smatraju da interakcija osjetila igra evolucijsku ulogu i olakšava nam da pronađemo prikladnog partnera

31.1.2019. u 15:02/ Život i stil

Tjelesna privlačnost dugo je bila percipirana kao ključni element neverbalne komunikacije jer se u znanstvenom istraživanju ignorirao utjecaj nevizualnih čimbenika na atraktivnost osobe. 

Veliko istraživanje koje je provela poljska znanstvenica Agata Groyeka na Institutu za psihologiju Sveučilištu u Wroclawu pokazalo je da izgled nije ključna stavka privlačnosti. 

"Zvukovi i mirisi, pojedinačno i u kombinaciji, mogu uvelike utjecati na atraktivnost osobe, a time i na stavove i postupke prema toj osobi. Impresivna je količina informacija koje mogu poslužiti za procjenu osobe isključivo na temelju mirisa i glasa", objašnjava Groyeka koja je sa svojim timom analizirali su podatke o privlačnosti prikupljane 30 godina.

Image
Foto: Pixabay
Image
Pixabay

(FOTO: Pixabay)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U posljednje vrijeme većina istraživanja usredotočuje se na tjelesnu atraktivnost, odnosno na privlačnost lica i tijela. No, ne treba zanemariti ostala osjetila i njihovu ulogu u društvenim odnosima", dodaje ona. 

Odluku o tome tko nam je privlačan donosimo na temelju multi-modalnog procesa u kojem ključnu ulogu igraju osjetila vida, mirisa i zvuka. Znanstvenici smatraju da interakcija osjetila igra evolucijsku ulogu i olakšava nam da pronađemo prikladnog partnera. 

Upravo se čita

Image
IZ DRUGOG KUTA

Ekskluzivno! Ovo je dosad neviđena snimka brutalne tučnjave na Platku!

Vizualne informacije  omogućuju početnu procjenu s udaljenosti, dok miris i zvuk dopuštaju daljnju analizu potencijalnog partnera. 

"Za razliku od drugih osjetila (okusa i dodira) ljudi na temelju izgleda, glasa i mirisa, bez uključivanja volje i razuma, dobnivaju prve informacije o osobi. Kombinacija privlačnog lica s atraktivnim glasom ili mirisom može rezultirati višim stupnjem priovlačnosti", zaključuje znanstvenica. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!​ 

Više s weba

Pročitajte još

Image
I što napraviti

Grudi u menopauzi: kakve promjene možete očekivati

Više s weba