novo istraživanje

Dobar noćni san ipak može 'očistiti' vaš mozak

Image

spavanje

Foto: Pexels

Koliko duboko spavamo može utjecati na sposobnost našeg mozga da učinkovito 'očisti otpad' i toksične proteine, pokazuju nova istraživanja

5.3.2019. u 15:45/ Život i stil

Spavanje često postaje 'lakše' s godinama i dolazi do različitih poremećaja dok starimo, istraživanja povezuju nedostatak sna s povećanim rizikom od Alzheimerove bolesti. 

"Spavanje je ključno za funkcioniranje sustava za 'čišćenje mozga' (drenažnog sustava), a ova studija pokazuje da što dublje spavamo to bolje", kaže voditeljica istraživanja Maiken Nedergaard sa Sveučilišta u Rochesteru.

"Ova otkrića također dokazuju da kvaliteta spavanja ili nedostatak sna može utjecati na početak Alzheimerove bolesti i demencije", dodaje dalje za Weforum.org. 

Studija, koja je objavljena u časopisu Science Advances, pokazuje da je usporena i stabilna aktivnost mozga i kardiopulmonalne aktivnosti povezana s dubokim spavanjem optimalna za proces uklanjanja otpada iz mozga. Nalazi također mogu objasniti zašto neki oblici anestezije mogu dovesti do kognitivnog oštećenja kod starijih osoba.

Nova pitanja

Image

9 znakova koji mogu upućivati na poremećaj spavanja

Fotogalerija
Image

9 znakova koji mogu upućivati na poremećaj spavanja

Fotogalerija

Istraživanje postavlja nekoliko važnih kliničkih pitanja. To dodatno podupire vezu između sna, starenja i Alzheimerove bolesti. Znanstvenici znaju da kako starimo postaje sve teže dosljedno postizanje dubokog n-REM sna, a ova studija pojačava važnost dubokog sna za pravilnu funkciju glimftičkog sustava odnosno drenažnog sustava mozga. 

Studija također pokazuje da više spavanja može pojačati drenažni sustav što znači da se može pristupiti terapijama za poboljšavanje kvaliteta spavanja za rizični dio populacije.

"Kognitivno oštećenje nakon anestezije i operacije veliki su problem“, kaže koautor istraživanja Tuomas Lilius sa Sveučilištu u Kopenhagenu. "Značajan postotak starijih pacijenata koji su podvrgnuti kirurškom zahvatu imaju postoperativni period delirija ili imaju novo ili pogoršano kognitivno oštećenje nakon operacije", dodaje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
Čaj od banane

Mnogi ljudi piju napitak od kuhane banane: Evo o čemu se radi i trebate li ga isprobati

Više s weba