Dojenje u prvim tjednima

Dobiva li beba dovoljno mlijeka? Evo na što morate obratiti pažnju

Image
Foto: Thinkstock

Kada se vaše beba rodi, ništa što rade nije uobičajeno. Od hvatanja do jedenja, sve je proces učenja za bebu i vas

1.2.2018. u 15:30/ Život i stil

Nije bitno je li vam to prvo ili šesto dijete, svaka beba je jedinstvena. Ponekad je normalno da beba dugo doji ili stalno bljucka, ali nekad i nije. Evo sedam znakova koji bi mogli ukazivati na to da vaše novorođenče ne jede dovoljno:

1. Puno bljucka

Neka djeca često bljuckaju, ali im to ne bi trebalo smetati, ne bi smjelo biti u mlazovima ili bezbojno. Trebalo bi biti mliječne boje i količinski ne više od nekoliko žličica.

2. Predugo ih dojite

Prema Dr. Sears internet stranici, bebe koje doje dugi period kod svakog hranjenja, vjerojatno iz dojke ne dobivaju količinu mlijeka koja im je potrebna. Iako vrijeme može varirati, duže nod normalnih perioda hranjenja kad dojke ostaju na istoj razini punoće, možda je znak da bebe ne jede dovoljno.

3. Nedovoljno mokrih ili prljavih pelena

Trebalo bi biti šest mokrih pelena i tri do četiri pokakane pelene dnevno po danu, do četvrtog dana bebinog života. zvuči puno, ali nije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

4. Ne dobiva na težini

Odmah nakon porođaja, bebe izgube na težini, no 10 do 14 dana nakon moraju početi dobivati na težini. Prema Mayo Clinic, to bi trebalo biti od 140 do 200 grama tjedno do 6. mjeseca života.

5. Majčino mlijeko ne dolazi

Iako izgleda logično, zna biti 'zeznuto'. Morate pratite prelazi li kolostrum u mlijeko. Ako se ne osjećate 'pune' grudi, možda ga nećete proizvoditi dovoljno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo se čita

Image
PRAVA PREDSTAVA

RTL Danas donosi snimku o kojoj bruji cijeli Sabor. Pogledajte kako saborska straža izvodi Grmoju!

6. Beba je iznimno nervozna u vrijeme obroka

To često ne znači ništa - bebe znaju biti nervozne  -  ali, ako je vaša beba vrlo nervozna prije, tijekom i nakon dojenjea ili bočice, možda ima refluks.

7. Vaše dojke se nikad ne prazne

Može biti da jednostavno proizvodite velike količine mlijeka, no ipak obratite pažnju jer to može signalizirati problem gutanja ili problem s primanjem bradavice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
Ne može škoditi :)

Pitate se kako začeti dječaka? Onda su ovi savjeti za vas

Više s weba