ako ste u dilemi, pročitajte ovo

Znanstveno dokazano: za zdravlje je dobro drugima činiti dobro

Image
Foto: Thinkstock

Iako darivanje i doniranje ponekad idu nauštrb naših financijskih mogućnosti, oni nas čine sretnima i zadovoljnima, tvrde švicarski znanstvenici

18.7.2017. u 8:25/ Hina

Uz pomoć funkcionalne magnetske rezonancije međunarodna ekipa znanstvenika precizno je pokazala koje se neurološke mreže aktiviraju kada napravimo dobro djelo. Rezultate studije objavili su u stručnome časopisu Nature. 

Sudionicima istraživanja obećano je da će u roku od četiri tjedna dobiti 25 švicarskih franaka. Polovina ih je morala obećati da će novce proslijediti dalje, primjerice kao poklon prijatelju, a druga polovica, koja je predstavljala kontrolnu grupu, morala je obećati da će sve novce potrošiti na sebe. 

Pedesetak sudionika istraživanja nikad nije dobilo novce, no čim su obećali da će provesti ono što je od njih zatraženo, nastavili su sudjelovati u drugome dijelu istraživanja u kojem su ponovno trebali biti velikodušni. Znanstvenici su pritom uz pomoć funkcionalne magnetske rezonancije pratili aktivnost njihova mozga. 

Članovi grupe koji su otprije bili u skupini velikodušnih u drugom je eksperimentu donijela još velikodušnije odluke. Po završetku eksperimenta znanstvenici su ustanovili da su zadovoljniji i sretniji od onih iz kontrolne grupe, što znači da postoji povezanost između darežljivosti i velikodušnosti i osjećaja zadovoljstva i sreće. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među sudionicima iz "velikodušnije" grupe, znanstvenici su opazili veću aktivnost na temporoparijetalnom spoju (sljepoočno-tjemeni spoj).

I ranije se ovaj dio mozga povezivao s velikodušnim ponašanjem, kazao je So Young Park, znanstvenik sa Sveučilišta u Luebecku koji je vodio istraživanje. 

Upravo se čita

Image
ekspert za prisluškivanja

'Kad mobitel uđe u ruke istražitelja, teško je sakriti poruke. Obrisane se mogu vratiti'

Znanstvenici su otkrili promjene i u povezanosti između TPJ-a i ventralnog strijatuma, poznatog i kao "centra za nagradu" u kojemu se stvara osjećaj sreće i zadovoljstva. 

Bez obzira na to jeste li izveli prijatelja na večeru, kupili svojem partneru ili partnerici poklon ili ste donirali novce beskućniku, velikodušnost rezultira poboljšanjem raspoloženja, a rezultati istraživanja mogli bi se iskoristiti kako bi se ljude poučilo na koji način pronaći zadovoljstvo u malim stvarima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
Nakon, ne prije

Bolne grudi nakon menstruacije: koji su mogući razlozi

Više s weba