sjajno!

Dobra je vijest da ga jedemo svaki dan: Ovo povrće produljuje život

Image
Foto: Pixabay

Baza je mnogim jelima, sastavni dio tradicionalne prehrane na našim prostorima. Ako niste ljubitelj ove namirnice, sad ćete postati

13.11.2019. u 14:55/ Život i stil

Nije novost da naše zdravlje velikim djelom ovisi o prehrani. Kvalitetna, izbalansirana prehrana koja sadrži vlakna, proteine, ugljikohidrate, vitamine i minerale, od kojih se dobar dio nalazi u voću i povrću, ključ je zdravlja. 

Iako je svo sezonsko i organsko voće i povrće zdravo, postoji vrsta koja izuzetno dobro djeluje na imunitet i životni vijek. Riječ je o običnom luku koji svakodnevno koristimo u prehrani. Baza je za pripremu brojnih jela, ali i nezostavan sastojak salata tako da ga konzumiramo i sirovog i termički obrađenog. 

Luk obiluje biljnim kemikalijama koje pomažu očuvati zdravlje srca, regulirati razinu šećera u krvi i štititi organizam od pojave tumorskih stanica. Crveni je luk odličan izvor bioflavonoida kvercetina poznatog po antiupalnim i antioksidativnim svojstvima.

Image
Foto: Pexels
Image
Pexels

(FOTO: Pexels)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sadrži i oblik vitamina B1 koji je topiv u mastima pa ga tijelo puno lakše apsorbira od vitamina B1 topivog u vodi te spojeve koji imaju anti-age učinak, neutralizirajući proces glikacije - vezanje molekula šećera na proteine u našim stanicama čiji je produkt ubrzano starenje, što se vidi i na van jer dolazi do opadanja razine kolagena u koži. 

"Još jedna prednost luka je što poboljšava pamćenje. Mladi luk sadrži  visoku razinu folata i luteina - nutrijenata koji hrane mozak i smanjuju rizik za razvoj Alzheimera", kaže za Express.co nutricionistica, dr. Sarah Brewer. 

Upravo se čita

Image
IZ DRUGOG KUTA

Ekskluzivno! Ovo je dosad neviđena snimka brutalne tučnjave na Platku!

Ljekovite prednosti luka poznate su još od antičkih vremena kada je korišten kao lijek za glavobolju, srčane bolesti i grlobolju.

Više s weba

Pročitajte još

Image
Događa se svima

Najbolji način kako se brzo otrijezniti i riješiti dosadnog mamurluka

Više s weba