tvrde treneri

Dobra vijest za one koji ne vole trčati: Hodanje je jednako učinkovito

Image
Foto: Pixabay

Trčanje je jedan od najpopularnijih oblika rekreacije, ali ipak mnogima omražen

29.8.2019. u 14:58/ Život i stil

Može li brzo hodanje imati učinak kao trčanje? Dvoje stručnjaka, od kojih je jedan trener slavnih Harley Pasternak, a drugi trenerica Elena Moffa, na ovo su pitanje odgovorili za portal Well and Good.

"Kada govorimo o trčanju i hodanju i jedno i drugo su sjajni načini za kondiciju, srce i raspoloženje", objašnjava Elena Moffa. 

"No, iako ćemo brzim hodanjem i laganim joggingom potrošiti isto kalorija, to su s biomehančkog gledišta dvije sasvim različite stvari", dodaje Moffa. Trčanje, čak i ono najsporije, aktivira sasvim drugačije mišiće od hodanja.

Image
Foto: Pexels
Image
Pexels

(FOTO: Pixabay)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako vas brinu zglobovi ili jednostavno tražite nešto što je za tijelo nježije, defintivno prednost dajte brzom hodanju. "Hodanje je više horizontalno, a trčanje vertikalno. Kod hodanja je puno manji pritisak na zglobove", kaže trener slavnih Harley Pasternak za portal Well and Good. Dodaje i da je sprint bolji od dugoprugaškog trčanja jer uključuje puno manje vertikalnih momenata od sporog, dugog trčanja. 

Drugi razlog zbog kojeg je hodanje bolje od trčanja je psihološki - imamo osjećaj da je lakše hodati, nego trčati zbog čega smo motiviraniji i veća je vjerojatnost da ćemo ustrajati u redovitom hodanju.

Upravo se čita

Image
rat s inspektorima

Bojanje kose digla za 9 centi, šišanje za 36 i dobila kaznu od 3300 eura: 'Očajno...'

"Ja sam veliki fan hodanja, jer je bolje za zglobove, ne zahtjeva posebnu opremu niti mentalnu pripremu. Spremni smo hodati u bilo kojem trenutku, bilo gdje", objašnjava Pasternak te preporuča da se dnevno napravi 12.000 koraka. 

Kada govorimo o tome koja tjelesna aktivnost je bolja treba uzeti u obzir više faktora - zdravlje, fizičku spremu i ciljeve te na temelju njih odlučiti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
Slab mjehur...

Učestalo mokrenje: kako riješiti neugodan problem na prirodan način

Više s weba