radujte se

Dobra vijest za sve buduće majke: 30 grama čokolade dnevno tijekom trudnoće pridonosi razvoju ploda

Image
Foto: Thinkstockphotos.com

Ranije znanstvene studije pokazale su i da čokolada smanjuje rizik od preeklampsije - smanjenog dotoka krvi do ploda zbog majčina visokog tlaka

8.2.2016. u 13:15/ Hina

Dobra vijest za sve buduće majke - 30 grama čokolade dnevno tijekom trudnoće pridonosi razvoju ploda, zaključili su kanadski znanstvenici. 

Otprije je poznato da je umjerena konzumacija čokolade dobra za zdravlje. Ta slastica je bogata flavonoidima koji smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti i snižavaju razinu kolesterola u krvi. Što je čokolada tamnija, to ima više flavonoida.

Ranije znanstvene studije pokazale su i da čokolada smanjuje rizik od preeklampsije - smanjenog dotoka krvi do ploda zbog majčina visokog tlaka. 

Kanadski znanstvenici pod vodstvom Emmanuela Bujolda sa sveučilišta Laval u Quebecu pratili su 129 budućih majki od prvog tromjesječja do kraja trudnoće. Mjerili su im protok krvi u maternici, posteljici i protok krvi fetusa (Doppler index pulziranja).  Dio njih dobio je 30 grama čokolade dnevno na 12 tjedana, između prvog i drugog tromjesječja trudnoće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otkrili su da je taj indeks značajno bolji s umjerenom konzumacijom čokolade, mnogo veći nego što se očekuje među općom populacijom. 

"Zaključak upućuje na to da čokolada možda ima pozitivan utjecaj na posteljicu te rast i razvoj ploda", rekao je doktor Bujold. 

Upravo se čita

Image
ZANIMLJIVO ISTRAŽIVANJE

Stručnjak za Direkt otkriva zašto je dio Hrvatske razvijen kao Libanon, a dio kao Kina

Više s weba

Pročitajte još

Image
Što može biti

Primijetili ste krv u stolici? Ovo je 11 mogućih uzroka rektalnog krvarenja

Više s weba