Zajedno je najbolje

Dohrana dojene bebe: kada i kako uskladiti dojenje i krutu hranu

Image
Foto: Thinkstock

Prvih šest mjeseci života, beba je napredovala samo na majčinom mlijeku, koje joj je omogućavalo sve hranjive tvari koje su mu potrebne. No, došlo je vrijeme za uvođenje dohrane

29.5.2017. u 12:00/ Život i stil

Dojenje je kao i drugi aspekti roditeljstva postupan proces kroz koji beba povećava neovisnost. Već ste doživjeli početke ovog procesa, tijekom prvih pola godine bebinog života, kad je vaše dijete naučilo uživati u majčino mlijeko iz boce ili čaše. Vas dvoje bili ste blisko povezani jedan s drugim u nutritivnom smislu: vaše dijete napredovalo je samo na majčinom mlijeku, koje mu omogućavalo hranjive tvari koje su mu potrebne.

Tijekom druge polovice prve godine bebinog života, majčino mlijeko će joj i dalje pružati veliku većinu potrebnih nutrijenata, ali ćete i početi s uvođenjem dohrane. Iako će beba bez sumnje uvelike uživati u uvođenju novih okusa i tekstura, njena iskustva s čvrstom hranom i dalje su samo treninzi za budućnost. Važno je pobrinuti se da nastavlja uzimati dovoljno majčinog mlijeka kako bi ispunila svoje prehrambene potrebe.

Kada početi uvoditi dohranu?

Preporuke su da dojenje bude jedini način prehrane vaše bebe do 6. mjeseca života. Kad počinjete uvoditi dohranu, i dalje nastavite dojiti do bar navršena prve godine života. 

Majke koji imaju neku alergiju na hranu (ili očevi), često se savjetuje da izbjegavaju hranu koja je četo alergen - poput mliječnih proizvoda, kravljeg mlijeka i proizvode od kikirikija ili drugih orašastih plodova. No, s druge strane, nedavna istraživanja pokazala su da kasno uvođenje određene hrane može povećati rizik od alergija na hranu pa se savjetujte sa svojim pedijatrom. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako se ne pojavljuju alergije, jednostavno promatrajte bebu, kada je zainteresirana za probati novu hranu i počnite ju uvoditi postupno, jednu po jednu namirnicu. Znakovi da je starija beba spremna za krutu hranu uključuju sjedenje uz minimalnu potporu, dobru kontrolu glave, pokušavaju 'zgrabiti' hranu sa stola ili okreće glavu odbijajući hranu kad nije gladna. Vaša beba može biti spremna za uvođenje dohrane ako nastavlja izgledati gladna nakon dojenja. Gubitak 'refleksa guranja hrane' pokazatelj je da je beba spremna proširiti svoje iskustvo okusa.

Prva kruta hrana 

Kod većine dojenih beba, zalihe željeza počinju se smanjivati oko šestog mjeseca života, dobar izbor za početak su namirnice bogate željezom. Trenutne preporuke su da se meso, kao što je puretina, piletina i govedina, treba uvoditi kao jedna od prvih krutih tvari dojene dojenčadi. Meso je dobar izvor visoko kvalitetnih bjelančevina, željeza i cinka i pruža veću nutritivnu vrijednost od žitarica, voća ili povrća

Upravo se čita

Image
DRUGAČIJE SVJETLO

Ovaj detalj otkriva značenje Horvatove geste na bizarnom intervjuu: Evo o čemu je riječ

Image
Foto: Thinkstock
Image
Thinkstock

(FOTO: Thinkstock)

Kad se dijete navikne na nove okuse, postupno proširujte izbor hrane, poput breskvi, banana, jabuka ili drugod zgnječenog voća ili povrća poput kuhane mrkve, graška, slatkog krumpira...  Uvodite jednu po jednu namirnicu, kako bi bili sigurni na što dijete ima lošu reakciju, ako do nje dođe. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad počinjete uvoditi dohranu, bebama je potrebno samo nekoliko žlica. Budući da je prva hrana namijenjena kao nadopuna, a ne zamjena za majčino mlijeko, najbolje ju je ponuditi nakon kasnog popodnevnog ili večernjeg hranjenja, kada je mlijeko na najnižoj razini, a beba i dalje može biti gladna.

Kako se broj čvrstih obroka povećava, smanjivat će se broj podoja. Dijete koje je dojilo dva do tri sata na početku, vjerojatno će do svoje prve godine jesti tri do četiri obroka dnevno. U hranu za dojenčad nikad ne stavljate sol, začine, niti šećer!  Uvijek dajte prednost svježim namirnicama nad tvorničkim pripravcima.

Prije prve godine ne nudite bebi kravlje mlijeko, med i agrume. Agrumi mogu izazvati pojavu pelenskog osipa, a med može sadržavati spore koje uzrokuju botulizam. Nemojte im davati niti nezdrave grickalice poput smokija, čipsa, bombona jer nemaju nikakvu nutritivnu vrijednost, a veliku energetsku vrijednost. Izbjegavajte slatkiše, a i kupovne pudinge i voćne jogurte.

Pročitajte još:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
Slab mjehur...

Učestalo mokrenje: kako riješiti neugodan problem na prirodan način

Više s weba