Zanimljivi rezultati

Dokazano: žene temeljitije peru ruke od muškaraca, ali i dalje nedovoljno dobro

Image
Foto: Thinkstock

Žene temeljitije peru ruke od muškaraca nakon obavljanja nužde, pokazalo je njemačko istraživanje koje zaključuje da se oba spola trebaju dodatno popraviti.

7.3.2018. u 7:15/ Hina

Prema istraživanju privatnog sveučilišta SRH u jugozapadnom gradu Heidelbergu 11 posto promatranih muškaraca nije uopće opralo ruke nakon odlaska na wc kao ni tri posto žena. Vodu i sapun koristilo je 82 posto žena ali tek 51 posto muškaraca.

"Za potrebe istraživanja 10 studenata psihologije promatralo je ruke oko tisuću posjetitelja javnih zahoda tijekom jednog mjeseca", kazao je u utorak voditelj istraživanja Frank Musolesi.

"Studenti su stajali neprimjetno u prostorima za pranje ruku u javnim wc-ima u restoranima brze hrane, uslužnim prostorima na autoputovima, željezničkim stanicama te u wc-u sveučilišne kantine", kazao je Musolesi.

Ranije istraživanje saveznog ureda za zdravstveno prosvjećivanje provedeno 2013. utvrdilo je da je 95 posto muškaraca odgovorilo kako "gotovo uvijek" opere ruke nakon upotrebe WC-a a takav odgovor dalo je i 98 posto žena.

Savezni ured preporučuje da pranje ruku sapunom i vodom traje najmanje 20 sekundi nakon upotrebe zahoda i da se pritom ne zaboravi temeljito oprati i prostor između prstiju.

Prema istraživanju sveučilišta u Heidelbergu samo je osam posto promatranih žena i muškaraca na taj način opralo ruke nakon korištenja toaleta. Sedam posto ruke nije opralo, 27 posto samo je vodom namočilo ruke a 58 posto koristilo je sapun i vodu ali ruke nije opralo dovoljno temeljito.

Pročitajte još:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
Lak za nokte

Oprezno s lakiranjem: znate li koliko otrova sadrži jedan lak za nokte?

Više s weba