Bezglutenska radost

Donosimo pet gluten-free recepata blogerice Adrijane Bručić koja razbija iluziju o prehrani bez glutena

Image
Foto: Adrijana Bručić/Bezglutenska radost

Prehrana bez glutena puno je više od trenutnog trenda, a recepti Adrijane Bručić razbijaju mit da su takva jela monotona i komplicirana

6.11.2019. u 13:20/ Nora Fabrio Bene

Na ulicama diljem svijeta sve češće nailazimo na restorane ili slastičarnice koji nude hranu bez glutena, a mnogi se odlučuju izbaciti gluten uvjereni da će tako živjeti zdravije ili da će im to pomoći u gubitku kilograma.

I dok je jednima to samo trend i trenutni hir, drugima je bezglutenska dijeta jedini lijek za bolest koja se zove celijakija. Osim celijakije, postoje još dva poremećaja koje gluten izaziva, a to su alergija na pšenicu i necelijakijska osjetljivost na gluten (intolerancija na gluten).

Jedna od onih kojima bezglutenska dijeta nije trend, već zdravstveno uvjetovan način prehrane, jest i autorica bloga Bezglutenska radost,Adrijana Bručić, koju je konzumiranje glutena dovelo u teško zdravstveno stanje popraćeno jakim mučninama i mnoštvom drugih zdravstvenih tegoba.

Što je zapravo gluten?

„Gluten je frakcija biljnih bjelančevina (proteina) koje se nalaze u plodovima pojedinih vrsta žitarica – pšenice, raži, ječma te njihovim srodnim vrstama: pšenoraž, pir, einkorn, bulgur, kamut, kus-kus…“ piše na stranicama CeliVite, udruge koja je značajno pomogla Adrijani da ograničenja koja nosi intolerancija pretvori u nešto sasvim drugačije.

Image

strne žitarice

Foto: Thinkstock
Image

strne žitarice

Thinkstock

(FOTO: Thinkstock)

O zobi, kako navode iz udruge, još uvijek postoje oprečna mišljenja, jer "jedan dio stručnjaka smatra da je za osobe oboljele od celijakije zob sigurna, ali obzirom da je često kontaminirana glutenom, zbog bliskog kontakta s pšenicom, raži i ječmom tijekom uzgoja, skladištenja i prerade, dozvoljeno je konzumirati samo certificiranu zob. No, važno je znati da iako certificirana, zbog svog sastojka avenina, zob može kod određenog dijela oboljelih izazvati simptome i oštećenje tankog crijeva(…).“

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uzimanje glutena kod oboljelih uzrokuje upalne promjene u tankom crijevu i atrofiju crijevnih resica, što dovodi do otežane apsorpcije hranjivih tvari u crijevu.

Što je celijakija i kako je prepoznati?

Radi se o bolesti izazvanoj glutenom. Ako se ne otkrije na vrijeme, može izazvati brojne zdravstvene probleme, a striktna i doživotna bezglutenska dijeta, značajno utječe i na kvalitetu života.

Kako objašnjavaju dr.sc. Zrinjka Mišak i mr.sc. Oleg Jadrešin za CeliVitu, radi se o imunološki posredovanoj bolesti izazvanoj glutenom kod osoba koje imaju nasljednu sklonost.

Image
Foto: Thinkstock
Image
Thinkstock

(FOTO: Thinkstock)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo se čita

Image
kontrolori češljaju

Dnevno na bolovanju više od 60.000 Hrvata: Lažni bolesnici u panici, iz HZZO-a poručuju: 'Nikad nismo bili policija'

Simptomi mogu biti raznoliki i može se pojaviti u bilo kojoj životnoj dobi. Bolest je to s mnogo lica jer simptomi mogu zahvatiti razne organske sustave u tijelu.

Nekad su se simptomi celijakije dijelili na klasične (kronični proljev, gubitak tjelesne mase, slabije napredovanje) i atipične, ali danas, kada su klasični postali puno rjeđi, dijele se na simptome probavnog trakta i na one izvan probavnog sustava.

Među gastrointestinalne simptome ubrajaju se:

  • proljev,
  • gubitak apetita
  •  nadutost
  • slabo
  • napredovanje ili gubitak tjelesne mase
  • opstipacija
  • bol u trbuhu
  •  sindrom iritabilnog crijeva

Znakovi koji se mogu javiti nevezano uz probavu su anemija, osteopenija, osteoporoza, zastoj u rastu i sniženi rast kod djece, defekti zubne cakline, aftozni stomatitis, povišeni jetreni nalazi, neurološki simptomi poput glavobolja, tjeskobe, depresije pa i ginekološki problemi poput rane menopauze, pobačaje ili kasne menopauze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Život bez glutena

Adrijanu je bolest natjerala da sama počne pripremati svoja jela bez glutena. Kako na svom blogu navodi, brojni propali pokušaji uporabe bezglutenskog brašna ostavili su je u suzama, ali nije odustajala.

Danas njezin blog donosi pregršt recepata – od slanih peciva do deserta, koji su pogodni upravo za osobe koje ne mogu unositi gluten. Kao netko tko iz prve ruke živi s intolerancijom na gluten, piše na svom blogu o tome i drži radionice, a najdraža tema radionica su joj dizana tijesta , Adrijanu smo zamolili da nam udijeli nekoliko vlastitih recepata.

Otkrijte ih klikom na 'SLJEDEĆA.'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
1/6

Više s weba

Pročitajte još

Image
nema lijeka

Rijetka bolest: Dvogodišnjak izgleda kao da mu je 60 godina

Pročitajte još

Image
nema lijeka

Rijetka bolest: Dvogodišnjak izgleda kao da mu je 60 godina

Više s weba