za osnaživanje duha i tijela

Donosimo tri recepta iz nove knjige 'Mala psihološka kuharica' psihologinje Mirjane Krizmanić

Image
Foto: Robert Anić/PIXSELL

Mirjana Krizmanić odlučila je okupiti svoje kolege psihologe u jednom potpuno drukčijem području - kulinarstvu. Tako je nastala 'Mala psihološka kuharica'. Jednostavni i razumljivi recepti, a prate ih i 'mala psihološka čavrljanja' Mirjane Krizmanić

12.11.2019. u 10:05/ Život i stil

Piletina bake Ilone

Uravnotežena dijeta znači po jedan kolač u svakoj ruci. − Barbara Johnson

Moja je svekrva prava Mađarica, odrasla u Vojvodini, živjela u Švicarskoj, a sad je već dugi niz godina Požežanka. Odličnog smisla za kombiniranje namirnica, otvorena za promjene u kuhinji i dorađivanje recepata na koje naiđe. Kao kuharica koja je kuhala za veliku obitelj razvila je, danas bi se reklo, fusion (engl. spajanje) pristup kuhanju, koji je kod spretnih kuharica postojao oduvijek, samo se nije tako zvao. Fusion kuhinja zapravo je kombinacija kulinarskih tradicija više regija ili naroda kako bi se dobilo novo i zanimljivo jelo. Osnovno je pravilo da jelo na kraju mora biti ukusno.

Tako je prije puno godina moja svekrva kod svoje sestre u Mađarskoj jela piletinu spremljenu na način koji joj se svidio, pa je taj recept prenijela i meni. Recept, dakle, nije osmislila svekrva, ali sam sasvim sigurna da ga je bar malo modificirala. S obzirom na to da smo ovo jelo prvi put jeli kod nje i otad je na jelovniku moje obitelji, jelo smo nazvali po njoj. Osobito je dobrodošlo kad imate malo vremena i više ljudi na ručku, jer ga možete pripremiti i malo ranije, pa vam ostane više vremena da briljirate s još pokojim receptom, a i da se družite s gostima! Za pripremu ovog jela potrebno vam je bijelo pileće meso, kiselo vrhnje, tvrđi sir, dva-tri jaja, oštro, brašno, malo mlijeka.

(Foto: Promo)
***
Bijelo pileće meso (filet) narežite na tanje šnite. Šnite posolite s obje strane. U dvije posude priredite brašno i dva-tri jaja koja izmutite s mlijekom (količina ovisi o količini mesa) i također malo posolite. Pripazite s količinom soli. Uzmite neki tvrđi sir i naribajte, nemojte štedjeti s time. Nije potrebno da je to neki osobiti sir. S vrhnjem je malo drugačije. Jeste li primijetili kako je tzv. plavo vrhnje postalo slabo, nekako vodenasto? Prije sam koristila to plavo, a sad preferiram ono crveno, masnije i nezdravije, sasvim sigurno. Pa, izaberite sami!

https://rtl-static.cdn.sysbee.net/image/09a04c4c83e2e518d4e81f2c6aeda13a_view_article_new.jpg?v=24

Nauljite vatrostalnu posudu u koju ćete slagati meso. Svaki komad piletine stavite prvo u brašno, zatim u jaja, pa opet u brašno. Složite red piletine, na to stavite malo vrhnja i naribanog sira i tako naizmjence dok ne potrošite sve sastojke. Na vrhu završite vrhnjem i naribanim sirom. Ja na vrh volim posipati i parmezan, jer mi se sviđa kako izgleda kad se zapeče i porumeni. Jelo pokrijem aluminijskom folijom i stavim u pećnicu. Nije potrebno da je pećnica prethodno jako zagrijana, pa je uključite kad se sjetite. Pecite na 180 stupnjeva pod folijom možda 45 minuta, ovisi o količini mesa. Ukoliko imate veću količinu mesa, bolje je staviti ga u veću posudu, neka visina mesa ne bude više od 4-5 cm. Nakon otprilike 45 min provjerite je li meso omekšalo. Ja probodem nožem i tako provjerim. Kad je meso mekano, maknem foliju i zapečem dok parmezan na vrhu ne porumeni. Ovo glavno jelo možete poslužiti samo uz zelenu salatu, ili uz jednostavno pripremljenu rižu. Iako je ukusnije toplo, može se jesti i ohlađeno.

Ovo je posveta kulinarskom umijeću moje svekrve. Od svekrve, kao i od vlastite majke, možemo naučiti puno toga što nam prije ili kasnije u životu dobro dođe. Ne samo o kuhanju i receptima. Zato im objema hvala! Z. K. M.

2/4

Više s weba

Pročitajte još

Image
Ne može škoditi :)

Pitate se kako začeti dječaka? Onda su ovi savjeti za vas

Pročitajte još

Image
Ne može škoditi :)

Pitate se kako začeti dječaka? Onda su ovi savjeti za vas

Više s weba