troše i piju

Doznajte koji narodi najviše troše na alkohol!

Image
Foto: Thinkstock

Po podacima WHO-a najrastrošniji su Česi, kod kojih se izdvajanje novca za alkohol svake godine povećava, a slijede ih Slovenci.

14.10.2013. u 13:55/ RTL/Hina

Građani BiH na visokom su sedmom mjestu u svijetu po tome koliko novca iz kućnog proračuna godišnje troše na alkohol.

Po podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), u prosjeku jedna odrasla osoba iz BiH popije 9,6 litra alkoholnih pića i po tome kriteriju je ova zemlja razmjerno nisko na svjetskoj ljestvici. No, ukoliko se uzme u obzir bruto domaći proizvod i visina plaća, onda se BiH svrstava na sedmo mjesto po izdvajanju na alkoholna pića.

Po podacima WHO-a, najviše se konzumiraju destilirana alkoholna pića na koja otpada oko 73 posto ukupne potrošnje, dok je pivo na drugome mjestu, a pije ga 23 posto građana BiH. Najmanje se konzumira vino koje prema tim podacima konzumira tek oko 4 posto građana.

Mediji u BiH izvješćuju da su po podacima WHO-a najrastrošniji Česi, kod kojih se izdvajanje novca za alkohol svake godine povećava, a slijede ih Slovenci. Razlog za nagli skok konzumacije alkohola u Sloveniji po objašnjenju WHO-a je to što se ova zemlja našla u dubokoj recesiji, što je izazvalo lančanu reakciju kod građana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
ženama važan hormon

Kako prirodno povećati razinu progesterona u tijelu

Više s weba