kako živjeti s lupusom?

Doznajte što je lupus - autoimuna bolest koja u 90 posto slučajeva pogađa žene!

10.5.2016. u 18:23/ Ida Balen

Danas je Svjetski dan lupusa, autoimune bolesti koja pogađa uglavnom žene. Andrea već godinama vodi bitku s kožnim lupusom, pokušavajući ga držati pod kontrolom kako ne bi prešao u onaj puno opasniji - sistemski

Sunce Andreinu kožu ne miluje, ono je ranjava, uništava i oštećuje. Prvi osip primijetila je prije četiri godine.

"Godine 2012. bila sam na odbojkaškom turniru na suncu. Taj dan je sve bilo u redu, sljedeći dan sam uočila ispod očiju male flekice, koje su trajale negdje do 8. mjeseca, tada sam otišla kod dermatologa po prvi put. Napravili smo testove, to su neki imunotestovi i nakon mjesec dana je sve bilo u redu", prepričala je Andrea Miloš.  

Međutim, iduće ljeto osip u obliku leptira, tipičan za lupus,  se pogoršao. 

"To su kasnije bile i rane, ljuštilo se i sve i na kraju u 10. mjesecu sam ponovno otišla na Šalatu. Tamo su mi odmnah napravili biopsiju, vidjeli su stare nalaze da su negativni, ali su napravili biopsiju i tako su ustanovili da imam lupus. To znači da je na dodire koža uzdignuta, počinje svrbiti. Nakon što se počnu stvarati rane, počne peći, na kraju boli jer te koža zateže. Malo, malo je problem", priznaje Andrea.    

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postoji mogućnost da ovaj kožni od kojeg boluje prijeđe u sistemski lupus, koji može biti opasan po život.

"To je bolest kod koje dolazi do pojačane aktivnosti našeg imunološkog sustava i stvaraju se određene autoprotutijela, koja počinju napadati naše vlastite organe, naša vlastita tkiva", pojasnio je klinički imunolog Joško Mitrović s KB-a Dubrava.

Upravo se čita

Image
preživjela u Siriji

Ovo je Aya, njeno ime znači Čudo. Našli su je pupčanom vrpcom vezanu za mrtvu majku

Bolest nije izlječiva, ali u današnje vrijeme s njom se može živjeti. Do pedesetih godina prošlog stoljeća od sistemskog lupusa se umiralo.

Vrlo bitno je bolest otkriti na vrijeme, kako bi se što prije počela liječiti. Ako se bolest ne prepozna na vrijeme, može doći do trajnog oštećenja i nepovratnog oštećenja unutarnjih organa.   

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Simptomi sistemskog lupusa su blago povišena temperatura, bolovi u zglobovima i umor. Napada bubrege, pluća, srce, središnji periferni živčani sustav. 

Andrea napominje kako kožni lupus u čak 25 posto slučajeva može prijeći u sistemski. Od kožnog se ne umire, ali se ni ne živi. Katki rukavi i vrući ljetni dani su zabranjeni. Prave terapije nema. kreme koje pomažu su preagresivne da bi se redovno koristile.

"Problem je što mi se vraća, svaki put kad prestanem koristit kreme, vrati mi se. Terapiju mi još uvijek nisu uspjeli naći. Kao normalna terapija se koriste kortikosteroidi, antimalarici, sada sam ja trenutno na citostaticima. Znači neka niska doza kemoterapije. Sada ćemo vidjet kako će funkcionirat", rekla je Miloš. 

Andrea uz pomoć nekoliko oboljelih žena osniva udrugu kako bi javnost informirala o ovoj autoimunoj bolesti. Do tada, informacije se mogu dobiti na Facebook stranici Živjeti s lupusom. Tu se razmjenjuju iskustva, jer podataka je premalo, a bolest je podmukla. Kada se udruže, veće su šanse da borba s njom postane ravnopravna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
Bezazlene metode

Je li moguće izazvati menstruaciju prirodnim putem?

Više s weba