analiza omiljenih napitaka

Doznajte što uistinu pijemo: istražili smo koliko uistinu ima voća u voćnim sokovima!

6.11.2015. u 18:03/ Nives Polovina Barun

Znanstvenici kažu da je dan najbolje započeti čašom narančina soka. Iako se kupuje na litre, mnogi ne vjeruju proizvođačima i onome što na njihovim ambalažama često piše - da su sokovi 100 posto voćni. Odnijeli smo sokove na testiranje i rezultati su nas iznenadili

Odlučili smo provjeriti koliko je uistinu voća u takozvanim voćnim sokovima. Kupili smo dječje sokove od jabuke i naranče i to od različitih proizvođača. Kupili smo i one bio od aronije, borovnice i brusnice. Svih šest uzoraka odnijeli smo na analizu u hrvatski zavod za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar.

Pri kupovini voćnih sokova valja paziti na deklaraciju što piše jer u sokove od aronije, brusnice i borovnice miješaju jabuku i grožđe zato što je to voće najjeftinije.

Upravo je to najnoviji trend poznatiji kao patvorenje, kada se skuplje voće zamjenjuje nekom drugom jeftinijom vrstom voća, a da se to posebno ne naznači na deklaraciji. Naravno, time proizvođač ostvaruje manje troškove, a veću dobit.

"Oni moraju naglasiti koja je vrsta soka. U voću može biti 20 ili 40 i 50 posto, ali moraju naglasiti na deklaraciji koje je to voće i u kojem postotku", pojasnila je Martina Bevardi s Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Andrija Štampar. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok vam se proizvođači na proizvodu zaklinje da je baš njihov sok od 100 postotnog udjela voća, pročitate li malo bolje deklaraciju, vidjet ćete da se često ograđuju - postotak udjela voća u soku naglo pada na najmanje 25 posto.

Je li to bio slučaj i s našim uzorcima?

Upravo se čita

Image
ČEKA SE ODLUKA

Pitali smo vas koga želite vidjeti na klupi reprezentacije: Evo što kažu čitatelji Danas.hr

Svih naših šest nasumce odabranih sokova pokazalo se zdravstveno ispravnima. Prije nekoliko godina stvari su bile bitno drukčije, no Zakoni Europske unije stigli su i kod nas. I od tada - nema varanja.

"Boje se Udruge Potoršača zbog tužbi", kratko je komentirala Martina Bevardi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zato deklaracije služe. Stoga, sve sokove sumnjiva porijekla, bez  deklaracije, stručnjaci upozoravaju, nikako ne kupujte. Sokovi u ovakvoj ambalaži nisu prošli nikakvu provjeru te se smatraju zdravstveno neispravnima. Stoga držite se one - domaće je domaće.

Više s weba

Pročitajte još

Image
informirajte se

Čajevi u trudnoći: koje smijete, a koje ne smijete piti dok čekate bebu

Više s weba