OGLAS

analiza omiljenih napitaka

Doznajte što uistinu pijemo: istražili smo koliko uistinu ima voća u voćnim sokovima!

6.11.2015. u 18:03/ Nives Polovina Barun

Znanstvenici kažu da je dan najbolje započeti čašom narančina soka. Iako se kupuje na litre, mnogi ne vjeruju proizvođačima i onome što na njihovim ambalažama često piše - da su sokovi 100 posto voćni. Odnijeli smo sokove na testiranje i rezultati su nas iznenadili


Odlučili smo provjeriti koliko je uistinu voća u takozvanim voćnim sokovima. Kupili smo dječje sokove od jabuke i naranče i to od različitih proizvođača. Kupili smo i one bio od aronije, borovnice i brusnice. Svih šest uzoraka odnijeli smo na analizu u hrvatski zavod za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar.

Pri kupovini voćnih sokova valja paziti na deklaraciju što piše jer u sokove od aronije, brusnice i borovnice miješaju jabuku i grožđe zato što je to voće najjeftinije.


Upravo je to najnoviji trend poznatiji kao patvorenje, kada se skuplje voće zamjenjuje nekom drugom jeftinijom vrstom voća, a da se to posebno ne naznači na deklaraciji. Naravno, time proizvođač ostvaruje manje troškove, a veću dobit.

"Oni moraju naglasiti koja je vrsta soka. U voću može biti 20 ili 40 i 50 posto, ali moraju naglasiti na deklaraciji koje je to voće i u kojem postotku", pojasnila je Martina Bevardi s Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Andrija Štampar. 

Dok vam se proizvođači na proizvodu zaklinje da je baš njihov sok od 100 postotnog udjela voća, pročitate li malo bolje deklaraciju, vidjet ćete da se često ograđuju - postotak udjela voća u soku naglo pada na najmanje 25 posto.

Je li to bio slučaj i s našim uzorcima?

Svih naših šest nasumce odabranih sokova pokazalo se zdravstveno ispravnima. Prije nekoliko godina stvari su bile bitno drukčije, no Zakoni Europske unije stigli su i kod nas. I od tada - nema varanja.


"Boje se Udruge Potoršača zbog tužbi", kratko je komentirala Martina Bevardi.

Zato deklaracije služe. Stoga, sve sokove sumnjiva porijekla, bez  deklaracije, stručnjaci upozoravaju, nikako ne kupujte. Sokovi u ovakvoj ambalaži nisu prošli nikakvu provjeru te se smatraju zdravstveno neispravnima. Stoga držite se one - domaće je domaće.

U klinču
Dosje Jarak
Ljubav je na selu
Vrijeme je za seks
SPRZŽ2023
default_cta
Viola boje mora
Love island Australija
America's got talent
Superstar finale
Igra moje sudbine
default_cta
Život na vagi
American idol
VOYO KIDS
LJNS AU

Više s weba

Pročitajte još

Image
Božićne težine teško se riješiti

Za jednu šalicu kuhanog vina potrebne su 44 minute hoda, za tipičnu božićnu večeru sat i 44 minute trčanja


Više s weba