tajna veza

Doznajte u kojoj fazi menstrualnog ciklusa je najbolje prestati pušiti!

Image
Foto: Thinkstock

Ukoliko ste žena i želite se riješiti grozne navike konzumiranja nikotina, pazite u kojem dijelu menstrualnog ciklusa prestajete

6.6.2016. u 18:20/ Željka Felbar

Čelična volja trebati ako poželite prestati pušiti. No, čini se da osim volje, kod žena se trebaju poklopiti još neke varijable. 

Naime, prema istraživanjima, prestanak pušenja je uspješniji u određenim fazama menstrualnog ciklusa nego u drugim.

"U prvoj fazi ciklusa žene lakše podlegnu grijehu. Progesteron koji se stvara u jajniku u drugoj fazi ciklusa djeluje protektivno", obrazlaže ginekologinja Jasenka Grujić.  

Drugim riječima, u vrijeme menstruacije koje odmiče prema ovulaciji opada razina estrogena i progesterona, a centar za nagrađivanje u mozgu pojačano radi. Zato je tada teže kontrolirati želju za cigaretom, kao i za ostalim porocima poput slatkiša i nezdrave hrane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U drugoj fazi ciklusa jednostavno će žena biti svjesna da kad je pauza za kavu pa će uz nju zapaliti. U toj fazi ciklusa se lakše odreći pušenja duhana", dodaje Grujić. 

Što znači da od 15. dana ciklusa nadalje je najpogodinije vrijeme za odreći se loših navika. 

Upravo se čita

Image
EKSKLUZIVNI INTERVJU

Perkovac nakon preuzimanja reprezentacije: 'U svinjcu se zna... Tko ne želi raditi, može ići'

U Hrvatskoj puši svaki treći stanovnik, a žene puše više od žena u bilo kojoj drugoj europskoj zemlji.

"Mi znamo da se žene puno teže i odvikavaju od pušenja i da je kod žena 25 posto veći rizik da obole od koronarne srčane bolesti i opstruktivne plućne bolesti", kazala je ginekologinja Grujić.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pritom, uz biološku pomoć svog ciklusa, žene mogu potražiti i stručnu pomoć. Naime, postoje centri za prestanak pušenja. 

"Ženama je teže prestati jer one većinom puše iz gušta i kad je to iz gušta onda većinom se dogodi da one izgube svog najboljeg prijatelja i kad izgubiš najboljeg prijatelja onda je puno teže prestati", pojasnio je Dražen Berdin, direktor Centra za nepušenje.

Stoga se okružite stvarnim prijateljima, a kao oslonac pogledajte i na kalendar i one dane u mjesecu. Ne može odmoći.

Više s weba

Pročitajte još

Image
pomoć iz prirode

Čajevi za iskašljavanje: Kako ublažiti kašalj i grlobolju

Više s weba