Zanimljivo!

Drage žene, evo što može predvidjeti hoćete li doživjeti 90

Image
Foto: Thinkstock

Određeni stilovi života mogu odrediti zdravo starenje od generacije do generacije

29.8.2018. u 11:15/ Život i stil

Dugotrajna studija koja je pratila oko 22 000 žena u postmenopauzi u Sjedinjenim Američkim Državama pokazala je da one, čije su majke živjeli do dobi od 90 godina, imaju  25% veće vjerojatnosti da će dosegnuti te godine bez ozbiljnih zdravstvenih problema, poput srčanih bolesti, moždanog udara, dijabetesa, raka i fraktura kuka.

Ako su oba roditelja navršila 90 godina, žene su imale 38% veću vjerojatnost da će živjeti dug i zdrav život, pokazali su rezultati.

Studija znanstvenika na Kalifornijskom sveučilištu, Medicinskog fakulteta u San Diegu, objavljena je u časopisu Age and Aging.

"Postizanje zdravog starenja postalo je prioritet javnog zdravlja u svjetlu brzorastuće starosne populacije u Sjedinjenim Američkim Državama. Naši rezultati pokazuju da su ove žene ne samo da žive do 90 godina, nego su također dobro starile izbjegavanjem glavnih bolesti i invaliditeta", rekao je glavni autor Aladdin Shadyab

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kombinacija genetike, okoliša i ponašanja

"Ne radi se samo o broju svijeća na torti. Te žene su bile  neovisne i mogle su bez pomoći raditi svakodnevne stvari kao što su kupanje, hodanje, penjanje po stubama ili sudjelovanje u hobijima koje vole, poput golfa, i to bez ograničenja", dodao je u sveučilišnoj izjavi za javnost.

No Shadyabov tim nije pronašao povećanje dugovječnosti ili zdravlja kćeri ako je samo njihov otac živio 90 ili više godina. Na dugovječnost može utjecati kombinacija genetike, okoliša i ponašanja koja se prenose od roditelja na djecu, navode istraživači.

Upravo se čita

Image
KLJUČAN TRENUTAK

Vlado Matanović o otkriću Kauboja: 'Glavaš je htio odustati od rukometa, a onda sam...'

Žene u istraživanju čije su majke živjele najmanje 90 godina imale su veće vjerojatnost da su visoko obrazovane i da će se biti udane i imati visoke prihode. Također su češće bile fizički aktivne i imale zdrave prehrambene navike.

"Iako ne možemo odrediti naše gene, naša studija pokazuje važnost zdravog ponašanja koje prenosimo ", rekao je Shadyab. "Određeni načini života mogu odrediti zdravo starenje od generacije do generacije".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
Pokazatelj problema

Bol u prsima na desnoj strani: koji su mogući uzroci

Više s weba