traumatična iskustva

Druga strana majčinstva: Priče s poroda probudile u ženama strah od rađanja

Image
Foto: Thinkstock

Žene su odlučile podijeliti svoja 'horor' iskustva s poroda, no izazvale su i mnogo negativnih komentara i emocija

14.9.2018. u 12:45/ Život i stil

Mnogim ženama pojam rađanja budi veliki strah, a one koje su to prošle često iskustvo opisuju kao "bol koju je teško opisati". Iako, kada mala beba ugleda svjetlo dana, sva patnja pada u drugi plan, no nekoliko je žena odlučilo podijeliti svoja traumatična iskustva.

Image
Foto: Ilustracija / Thinkstock
Image
Ilustracija / Thinkstock

(FOTO: Thinkstock) 

Na Britanskom Znanstvenom Festivalu, Catriona Jones sa Sveučilišta u Hullu, rekla je kako je cijeli proces trudnoće probudio u njoj strah od rađanja, tzv. tokofobiju zbog raznih foruma gdje je čitala iskustva drugih majki. "Ako pogledate forume na kojima mame pišu o svojim iskustvima o porodu, možete pronaći razne "horor priče" u kojima otvoreno kažu kako im je to iskustvo bilo zastrašujuće i teško za podnositi", rekla je na festivalu. 

Dodala je da takvi forumi često bude osjećaj anksioznosti i straha među ženama, pogotovo ako su već u drugom stanju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čak 14% trudnica pati od tokofobije, a brojka značajno raste od 2000. godine. Jones je istraživala taj fenomen zbog kojeg sve više žena traži porod uz pomoć carskog reza zbog straha od prirodmog vaginalnog poroda.

No, Justine Roberts, osnivačica foruma "Mumsnet" gdje žene otvoreno pišu o svojim iskustvima za vrijeme poroda, za The Independent kaže kako tuđe priče mogu veoma pomoći budućim majkama, čak i ako strahuju od mogućih neugodnih iskustava.

Upravo se čita

Image
Pratite na Danas.hr

Plenković sazvao konferenciju nakon izbijanja afere oko navodnog pogodovanja u zapošljavanju u Hrvatskim šumama

Roberts su mnogi optužili kako stranice kao što je njena dodatno bude strah od trudnoće, no ona se osvrnula se na činjenicu kako malo žena priča o teškim i neugodnim iskustvima za vrijeme poroda te kako žene moraju znati što ih čeka.

"Forumi kao Mumsnet omogućuju majkama dijeljenje svojih iskustava, bila loša ili dobra. Također, pomažu i zdravstvenim djelatnicima u tome kakvu skrb trebaju pružiti različitim ženama te im osvještavaju stanje o tome gdje trebaju poboljšati svoj rad", rekla je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pročitajte još: 

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
DOZNALI SMO

Koliko ćete isti lijek platiti u Hrvatskoj, a koliko u Sloveniji, Srbiji i BiH?

Više s weba