OGLAS

zdrava mama i zdrava beba

Drugo stanje: detaljne smjernice za zdravu prehranu u trudnoći

Image
Foto: Thinkstock

Uspješna trudnoća započinje prije začeća, a prehrana prije trudnoće i tijekom, igra ključnu ulogu za zdravlje majke i djeteta u razvoju


Trudnoća je zahtjevan proces za organizam žene. Međutim, tijelo žene u stanju je zadovoljiti sve potrebe za esencijalnim tvarima tijekom tog razdoblja, kao i potrebe nutrijenata koji su neophodni za rast i razvoj novog organizma – djeteta. To se naravno događa u slučaju kad je prehrana žene uravnotežena i kalorijski zadovoljavajuća.

Nutricionisti se slažu s ocjenom da je u trudnoći potrebno više pripaziti na kvalitetu unesene hrane, a ne toliko na količinu. Jednostavnim rječnikom, mogli bismo reći da trudnica ne mora jesti za dvoje, već da mora unositi u svoj organizam kvalitetne sastojke koji mogu služiti potrebama dvaju organizama – njenog i onog tek u nastajanju – djetetovog.


Ipak, potrebno je istaknuti da pred kraj trudnoće, kad je rast, ali ne i sam razvoj djeteta najveći, trudnica mora pojačati kalorijsku vrijednost jela za oko 200 Kcal dnevno. To se lako može nadoknaditi ako se uvede dodatni međuobrok tijekom dana u obliku fermentiranih mliječnih proizvoda sa žitaricama, voćem, suhim voćem ili ako se pojede nemasni sirni namaz s nemasnom šunkom, ili se pak posegne za nekom kvalitetnom štrudlom od voća.

Čak i jedan dodatni frape ili čokoladni napitak mogu nadoknaditi potrebu za tih dodatnih 200 Kcal. Preporuka bi bila: ako ne stignete pojesti nešto dodatno tijekom dana,  onda uvečer pojedite nemasnu pureću šniclu s kuhanim povrćem ili jednostavno skuhajte griz na mlijeku u kojeg ste dodali komadić maslaca. Maslac će osigurati unošenje vitamina A, vitamina E i kalcija.

(FOTO: Thinkstock)

Postoje brojni radovi koji govore u prilog uzimanja namirnica koje u sebi sadrže folnu kiselinu, ili čak uzimanje dodatnih preparata folne kiseline. Folna kiselina kao čimbenik rasta važna je za pravilnu pripremu organizma žene za začeće, ali i za pravilan rast i razvoj ploda. Ako se odlučite za gotove preparate folne kiseline svakako se prije toga posavjetujte sa svojim liječnikom, a u međuvremenu možete pojačati unos namirnica koje u sebi sadrže ovaj jedinstveni vitamin – čimbenik rasta i razvoja: to su u prvom redu sve namirnice koje obiluju tamnozelenim lišćem, mahunarke, suho voće i pivski kvasac te pšenične klice.

U trudnoći se javljaju posebne želje za pojedinim namirnicama. Poznata je želja u trudnica za slatkim ili ljutim namirnicama. Najčešće su to posebne vrste voća, čokolada, sirevi, ukiseljeni proizvodi. Dugo se mislilo da je to rezultat nedostatka pojedinih hranjivih tvari u organizmu žene. Ta činjenica nije znanstveno potvrđena.  Danas se misli da je želja za nekom specifičnom namirnicom u trudnoći posljedica izoštrenih osjetila mirisa i okusa kod trudnica, a ne neki znak da trudnici nedostaje neka nutritivna tvar iz hrane.


(FOTO: Thinkstock)

Vrlo je važno da trudnica u svoj organizam unosi kalcij koji će omogućiti razvoj koštanog tkiva ploda i sačuvati njene kosti od mobilizacije kalcija iz njih samih. Svakako treba povećati dnevnu količinu mlijeka (najmanje treba piti pola litre mlijeka dnevno) ili uzimati fermentirane mliječne proizvode koji će dobro djelovati i na crijevnu floru i spriječiti nastanak zatvora stolice koji se često javlja u trudnoći. One osobe koje ne mogu piti kravlje mlijeko, moraju uzimati kozje ili sojino mlijeko i koristiti vrlo koristan namaz od sezama koji je vrlo bogat po sadržaju kalcija. Svježi kravlji sir, ali i fermentirani tvrdi sirevi jednako su vrijedni izvor kalcija.

Vitamin D koji pomaže ugradnji kalcija u kosti treba koristiti u obliku preparata ako se trudnoća odvija tijekom zimskih mjeseci jer je sinteza vitamina D uvelike ovisna o sunčevom utjecaju na kožu. Kad je koža manje izložena suncu stvara se manje vitamina D. Umjesto sintetskih preparata vitamina D uputno je koristiti riblje ulje, jer će time trudnica dobiti uz vitamin D i neophodne omega-3 polinezasićenemasne kiseline (1,2, 6).

Nadalje, važno je osigurati unos cinka koji djeluje kao mineral regulator brojnih funkcija u organizmu. Cinka ima u mesu, ribi, sušenom voću, mahunarkama i žitaricama. Prisutan je i u školjkama, ali je tijekom trudnoće bolje izbjegavati školjke zbog mogućeg trovanja. Isto vrijedi i za jetrica koja su bogata brojnim vitaminima i mineralima, ali se u njima mogu akumulirati pojedini otrovi pa ih je bolje izbjegavati tijekom trudnoće ili ih vrlo rijetko koristiti. Najbolje je tada jesti mlada teleća jetra.


Upravo se čita

Image
sam pozvao policiju

Muškarac (84) brutalno tukao suprugu do smrti. Svemu prethodila svađa oko računa za veterinara

Image
Foto: pixabay.com
Image
pixabay.com

(FOTO: Pixabay)

Željezo je vitalni mineral za prehranu žena pa tako i trudnica. Ukoliko se pak javi anemija, potrebno je posegnuti za gotovim preparatima u dogovoru s liječnikom koji prati trudnoću. Treba pojačati unos mahunarki, posebno graha i leće, crvenog mesa, tamnozelenog povrća, cikle i voćnih sokova crvene i ljubičaste boje. Svakako treba napomenuti da je za pravilnu resorpciju (upijanje) željeza potreban vitamin C. Njega dobivamo jedemo li papriku, kupus, citrusno voće, šipak i kivi (5).

U trudnoći se često javlja žgaravica i problemi sa želucem. Potrebno je u tom slučaju jesti oguljene bademe i piti čaj od đumbira. Time nestaje osjećaj mučnine i gubi se žgaravica.

I na kraju, važno je istaknuti da žena u trudnoći mora voditi računa da nikada ne jede sirovo meso, ribu ili jaja. Sve te namirnice moraju biti dobro termički obrađene kako ne bi došlo do trovanja i nastanka štetnih posljedica.


Malim i pažljivim korekcijama postojećeg životnog stila žena može bezbolno proći razdoblje trudnoće i uživati u svakom trenutku dok srce njenog djeteta kuca u njoj samoj.

Image
Foto:
Image

Tekst je preuzet iz priručnika Samoliječenje u trudnoći i tijekom dojenja u okviru Projekta SUTRA. Projekt SUTRA je javnozdravstveno-edukativni projekt u organizaciji Hrvatskog farmaceutskog društva, uz visoko pokroviteljstvo Ministarstva zdravlja RH i Agencije za lijekove i medicinske proizvode. Latinski je “partus“ porođaj, a čitajući unatrag dobivamo naziv SUTRA(p), po čemu je i projekt dobio naziv: SUTRA- Samoliječenje U TRudnoći i tijekom dojenjA. Jedna od glavnih misija projekta SUTRA jest osvijestiti širu i stručnu zajednicu o važnosti edukacije trudnica i dojilja o rizicima i mogućnostima samoliječenja (self-medication) te pozitivno utjecati na prevenciju neželjenih posljedica uslijed samoliječenja.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Viola boje mora
Love island Australija
Svjetsko prvenstvo u rukometu za žene 2023.
Palm springs
Ljubav je na selu
default_cta
Konobari do daske
Igra moje sudbine
Život na vagi
Tri sestre
Barapapa
default_cta

Više s weba

Pročitajte još

Image
Božićne težine teško se riješiti

Za jednu šalicu kuhanog vina potrebne su 44 minute hoda, za tipičnu božićnu večeru sat i 44 minute trčanja


Više s weba