bezreceptni lijekovi

Drugo stanje, druga pravila: kako liječiti žgaravicu i probavne tegobe u trudnoći

Image

Jutarnja mučnina

Foto: Thinkstockphotos.com

Najsigurniji način liječenja želučanih tegoba u trudnoći je nefarmakološki, no u nekim slučajevima lijekovi su nužni. Evo koje smijete piti

13.2.2018. u 12:21/ mag.pharm. Melita Petrović

Gastrointestinalni poremećaji su među najčešćim tegobama na koje se žale trudnice. Neke žene imaju gastrointestinalne smetnje koje su karakteristične za trudnoću, dok neke trudnice imaju kronične gastrointestinalne bolesti koje zahtijevaju posebnu skrb i liječenje tijekom cijele trudnoće, a potom i dojenja.

Mučnina i povraćanje

Mučnina, sa ili bez povraćanja, česta je pojava u ranim stadijima trudnoće, javlja kod 90 % trudnica tijekom prvog trimestra, i traje najčešće prvih 6-8 tjedana. U blažem obliku poznata je kao jutarnja mučnina i nije do kraja jasno zašto nastaje, no stručnjaci  vjeruju da je razlog visoka razina hormona trudnoće (ß-hCG) u krvi, tijekom prvog trimestra, koja uzrokuje  pojačanu stimulaciju centra za mučninu i povraćanje. Uzroci mogu biti i loša probava, višak kiseline u želucu, a nije zanemariv ni psihološki čimbenik.

Veći rizik za pojavu mučnine imaju  trudnice mlađe životne dobi, zatim prva trudnoća, pretilost i pušenje. Mučnina se može pojaviti i u  sljedećim trudnoćama, iako je onda obično kraćeg trajanja. Mučnina i povraćanje tijekom drugog ili trećeg trimestra zahtijeva daljnju dijagnostičku obradu te traženje drugih uzroka koji bi mogli biti opasni po trudnoću.  

Blaži oblici mučnine se liječe izbjegavanjem rizičnih čimbenika i promjenama prehrambenih navika – preporučaju se manji, učestaliji obroci, s povećanim unosom ugljikohidrata, a smanjenim unosom masti, grickanje suhih krekera ili dvopeka, sok korjena đumbira. Od BR lijekova može se kratkotrajno koristiti lijek dimenhidrinat (Dramina, Aviomarin), kategorija B, a može pomoći i vitamin B6 (piridoksin), u dozi 2x25 mg. Za teže slučajeve koristi se farmakoterapija antiemeticima, ali samo po preporuci liječnika.

Gastroezofagealna refluksna bolest  (GERB) - žgaravica

GERB  je patološko stanje uzrokovano refluksom (vraćanjem) želučanog sadržaja u jednjak, a očituje se nizom neugodnih simptoma kao što su osjećaj pečenja i žarenja iza prsne kosti,  podrigivanje i bol. Javlja se kod 45 – 80 % trudnica, sa simptomima kao i u općoj populaciji,  a može se pojaviti u svakom razdoblju trudnoće, najviše u 1. trimestru. 

Lijekovi izbora za liječenje GERB-a su inhibitori protonske pumpe (IPP), vrlo sigurni i učinkoviti lijekovi za pacijente koji nisu u stanju trudnoće. Novija istraživanja na životinjama  i trudnicama potvrđuju sigurnost uzimanja IPP i tijekom trudnoće (lanzoprazol i pantoprazol su kategorija B), no u uputi pantoprazola kao BR lijeka za kratkotrajno liječenje simptoma GERB-a (Controloc control) navodi se zabrana korištenja u trudnoći i tijekom dojenja, najvjerojatnije zbog straha i predostrožnosti od potencijalnih nepoželjnih učinaka novijih lijekova.

Za liječenje žgaravice i simptoma GERB-a prednost se daje starijim i poznatim lijekovima,  H2- antagonistima poput ranitidina (klasa B), iako prolaze placentarnu barijeru, jer postoji više podataka o sigurnosti njihove uporabe tijekom trudnoće. Najsigurniji lijekovi za žgaravicu u trudnoći su antacidi, stara i dobro poznata skupina lijekova, nalaze se na tržištu kao BR lijekovi i uzimaju se u obliku tableta za žvakanje 1 sat iza obroka, više puta na dan. Prednost se daje preparatima s kalcijevim i magnezijevim karbonatom (Rennie), uz oprez od dodatnog unosa kalcija u vitaminsko-mineralnim dodacima ili većim količinama mlijeka, zbog opasnosti od preopterećenja kalcijem. Preparati s aluminijem (Gastal i Rupurut) mogu se koristiti kratkotrajno i oprezno zbog mogućeg nakupljanja aluminija u tkivima fetusa.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najsigurniji način liječenja želučanih tegoba je nefarmakološki, samo promjenom životnih navika:

• Spavanje na uzvišenom uzglavlju, na dva jastuka, pod kutom od 45 stupnjeva
• Spavanje i ležanje na lijevom boku smanjuje povrat kiseline u jednjak
• Izbjegavanje potencijalno štetne hrane i napitaka poput kave, čaja, alkohola, coca-cola, čokolada, masnoće, agruma

• Jesti manju količinu hrane u više obroka dnevno
• Nakon jela izbjegavati ležeći položaj
• Izbjegavati obrok neposredno prije spavanja, najbolje je ići na spavanje par sati nakon večere
• Izbjegavati usku odjeću, posebno u području trbuha
• Pušenje cigareta potiče pojavu simptoma GERB-a
• Žvakanje gume za žvakanje stimulira izlučivanje sline koja sadrži bikarbonate te na taj način neutralizira kiseli sadržaj

Image
Foto:
Image

Tekst je preuzet iz priručnika Samoliječenje u trudnoći i tijekom dojenja u okviru Projekta SUTRA. Projekt SUTRA je javnozdravstveno-edukativni projekt u organizaciji Hrvatskog farmaceutskog društva, uz visoko pokroviteljstvo Ministarstva zdravlja RH i Agencije za lijekove i medicinske proizvode. Latinski je “partus“ porođaj, a čitajući unatrag dobivamo naziv SUTRA(p), po čemu je i projekt dobio naziv: SUTRA- Samoliječenje U TRudnoći i tijekom dojenjA. Jedna od glavnih misija projekta SUTRA jest osvijestiti širu i stručnu zajednicu o važnosti edukacije trudnica i dojilja o rizicima i mogućnostima samoliječenja (self-medication) te pozitivno utjecati na prevenciju neželjenih posljedica uslijed samoliječenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo se čita

Image
UPRAVO ODLUČENO

Hrvati oslobođeni svih optužbi u Zambiji: 'Djeca idu s nama u Hrvatsku!'

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
Spolni hormon

Koji su simptomi visoke razine estrogena kod žena, ali i muškaraca?

Više s weba