zdrave i fine

Dvije jabuke dnevno mogu smanjiti loš kolesterol? Posebno vrijedi za jednu skupinu ljudi

Image
Foto: Pixabay

Jabuka dnevno drži doktora dalje od kuće. Ali što će se dogoditi ako jedete dvije bauke dnevno?

18.12.2019. u 13:30/ Život i stil

Neke namirnice su izvor zdravlja. Imaju sve što je potrebno našem tijelu za funkcioniranje, ali su i jako ukusne. Jedna od takvih namirnica je jabuka, nije samo bogata vlaknima nego je puna antioksidansa i drugih minerala. Možete ju jesti za užinu, uključiti u doručak, ali je svakako dobro uključiti u dnevnu prehranu. Kaže se "jedna jabuka na dan, doktor iz kuće van", ali što se može dogoditi ako jedete dvije jabuke dnevno.

Ako imate visoku razinu lošeg kolesterola i niste sigurni što trebate učiniti onda možete dodati dvije jabuke u dnevni plan prehrane, piše Pinkvilla. Prema istraživanjima dvije jabuke dnevno mogu smanjiti rizik od moždanog i srčanog udara.

Image
Foto: Pixabay
Image
Pixabay

(Foto: Pixabay)

Nedavno je provedeno istraživanje s 40 ispitanika s povišenim kolesterolom, a oni su jeli dvije jabuke dnevno osam tjedana. Nakon osmog tjedna, kada su provjerili razinu kolesterola, uočeno je da im se razina lošeg kolesterola smanjila za četiri posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jabuka je puna vlakana

Dvije velike jabuke sadrže oko četvrtine preporučenog dnevnog unosa vlakana. Jabuke sadrže vlakna koje hrane bakterije u crijevima što može smanjiti kolesterol. Istraživanje je također otkrilo da su ljudi koji su jeli jabuke svakodnevno imali opuštenije krvne žile u usporedbi s onima koji to nisu. Istraživači vjeruju da su vlakna i polifenoli u jabukama važni, a jabuke su popularno voće jer su dostupne i jednostavno se jedu. 

Istraživanje objavljeno u časopisu American Journal of Clinical Nutrition otkrilo je da žene imaju više dobrobiti od muškaraca kada se radi o smanjenju lošeg kolesterola. Ako ste žena dobro razmislite o tome da uvijek imate jabuka u svom domu. 

Upravo se čita

Image
ZANIMLJIVO ISTRAŽIVANJE

Stručnjak za Direkt otkriva zašto je dio Hrvatske razvijen kao Libanon, a dio kao Kina

Više s weba

Pročitajte još

Image
Što može biti

Primijetili ste krv u stolici? Ovo je 11 mogućih uzroka rektalnog krvarenja

Više s weba