Velika glava - velika pamet

Dvije stvari koje mogu biti znak da će vaša beba imati veliku glavu

Image
Foto: Thinkstock

Izgleda da, ako želite znati hoće li vaša beba imati veliku glavu, trebate pogledati u ogledalo...

8.2.2018. u 13:05/ Život i stil

Većina budućih mama provodi dosta vremena razmišljajući o porođaju. Normalno je imati neke želje u vezi poroda ili ga se jednostavno bojati. Jedna od briga može čak i biti hoće li beba imati veliku glavu, kako porod ne bi bio teži, kako ne bi došlo do vaginalnog pucanja ili epiziotomije. Dobra je vijest da je medicinska tehnologija omogućila liječnicima da saznaju hoće li vaša beba imati veliku glavu i prije porođaja.

Image
Velika glava - velika pamet

Vaša beba ima veliku glavu? Velika je vjerojatnost da će biti inteligentnija

Image
Velika glava - velika pamet

Vaša beba ima veliku glavu? Velika je vjerojatnost da će biti inteligentnija

U većini slučajeva, velika glava je genetski uvjetovana ili naslijeđena pa ako jedan od roditelja ima veliku glavu, veća je vjerojatnost da će je i beba imati. U rijetkim slučajevima bebina velika glava može biti znak medicinskog ili razvojnog stanja, zbog čega vaš liječnik mjeri promjer i opseg glave vašeg djeteta tijekom drugog ultrazvuka  i može ponovno ga provjerite tijekom kasnijih ultrazvuka.

Jedna studija objavljena u švedskom časopisu Acta Obstetricia et Gynecologica Scandinavica pokazala je da veliki opseg glave fetusa može povećati rizik od komplikacija pri porodu, nužnost potpomognute isporuke (s vakuumom) ili hitan carski rez. Druga studija objavljena u American Journal of Obstetrics and Gynecology pokazala je da je veća vjerojatnost da ćete zbog bebe s velikom glavom imati carski rez, nego općenito velike bebe.

Ovo su dva znaka koja mogu ukazivati da će beba imati veliku glavu:

1. Jedan ili oba roditelja imaju velike glave

Prema Fetal Medicine Foundation, mogućnost da vaša beba ima glavu veću od prosječne, zapravo je prilično uobičajena, a utječe na jednu od 100 beba. Prema njima, ako želite znati hoće li vaša beba imati veliku glavu, možda biste trebali pogledati u ogledalo i provjeriti veličinu glave partnera. Budući da je velika glava naslijeđena osobina, prema Healthlineu, ako jedan ili oba roditelja, pa čak i rođaci imaju velike glave, vjerojatno će i beba imati veću.

2. Veliki obujam glave na ultrazvučnom mjerenju

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mjerenje promjera i opsega glave vašeg djeteta tijekom drugog tromjesečja ultrazvukom služe za usporedbu s drugim mjerenjima tijela djeteta, a koristi se za određivanje približne gestacijske dobi vaše bebe. Samo zato što vaša beba možda ima veliku glavu ne znači nužno da postoji problem. Ako imaju mjeru veću od prosjeka, vaš liječnik može koristiti ultrazvučne i druge dijagnostičke alate za praćenje njihovog razvoja i rasta i ponovo provjeriti mjerenja prije poroda. 

Iako pomisao da ćete roditi dijete s velikim glavom može bi biti zastrašujuća za majke, veliku glavu zapravo bi mogla biti dobra stvar. Istraživači na Sveučilištu u Edinburghu otkrili su da bebe s velikim glavama mogu biti pametnije. Vaša beba ima veliku glavu? Velika je vjerojatnost da će biti inteligentnija

Pogledajte naš vodič Trudnoća po tjednima

Pročitajte još:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo se čita

Image
novčana kazna je dovoljna?

Djeci u vrtiću davali lijekove za epilepsiju. Roditelji uznemireni jer djeca plaču u snu, razdražljivi su...

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
nikad dosta tikvica

Ručak za 15 minuta: Tri brza i fina recepta s tikvicama za ljetne dane

Više s weba