'ispeci pa reci'

Dvije stvari koje se ne govore djetetu kada ima tantrume

Image
Foto: Pexels

Tanturmi ili ispadi bijesa nešto je na što se nikada ne naviknemo iako su faza u razvoju djeteta

2.7.2019. u 7:30/ Život i stil

Svaki roditelj zna koliko je iritantno i stresno kada se dijete, primjerice, baca po podu trgovine i vrišti na sav glas. U tim trenucima, koliko god bilo teško, treba se smiriti jer je izuzetno bitno kako ćemo reagirati. Ono što nikako ne smijemo reći djetetu su dvije stvari, tvrdi mama i kolumnistica na portalu Scary Mommy Liana Masih.

  • "Dobro si"

Ne smijemo ga uvjeravati da je dobro. "Fraza 'dobro si' najgore je što može čuti uzrujana osoba, u ovom slučaju dijete. Koliko god naše namjere bile dobre, osoba kojoj to govorimo našu će poruku protumačiti kao ignoriranje i negiranje njezinih osjećaja. Mislit će da nam nije stalo", kaže Masih. Kada pak reagiramo s empatijom i strpljenjem, šaljemo djetetu poruku da ga razumijemo.

Image
Foto: Pixabay
Image
Pixabay

(FOTO: Pixabay)

  • "Nemoj plakati"

Drugo što mu nikako ne smijemo reći je: "Nemoj plakati". U našem društvu  plakanje se smatra slabošću, no ono je ustvari zdrava ekspresija emocija. I sami znamo koliko se bolje osjećamo, nakon što se isplačemo. Isto tako osjećaju se i djeca. Malena djeca nisu se još naučila nositi sa svojim emocijama te je normalno da plaču.

Najvažnije je dati im do znanja da smo tu za njih, da imamo strpljenja i da ih razumijemo. Tek tada izrast će u psihički jaku osobu.

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!​​

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
Druga crta obrane

Upala mokraćnog mjehura: prirodno liječenje

Više s weba