Personalizirani model tijela

Znanstvenici izradili umjetni ženski reproduktivni trakt da bi bolje shvatili kako reagira na hormone

Image
Foto: Facebook

Američki znanstvenici izradili su minijaturnu repliku ženskog reproduktivnog trakta koristeći ljudsko i tkivo miševa, piše BBC

31.3.2017. u 9:30/ Hina

Iako naprava veličine šake ni najmanje ne nalikuje maternici, jajnicima ili jajovodima, stručnjaci kažu da bi mogla pomoći u razumijevanju bolesti tih organa. Također bi mogla poslužiti za testiranje novih lijekova. Menstrualni ciklus dio je projekta stvaranja cijelog ljudskog tijela na čipu, ističe BBC.

Krajnji cilj je uzeti stanice bilo koje osobe i izraditi personalizirani model tijela na kojem bi se testirali lijekovi. 3D model sastoji se od niza cijevi koje predstavljaju različite dijelove ženskog reproduktivnog sustava.

Svaka cijev sadrži žive stanice njegova odgovarajućeg dijela: jajovoda, maternice, grlića maternice i vagine (ljudske stanice) te jajnika (stanice miševa). Te su cijevi međusobno spojene još manjim cijevima kroz koje teče posebna tekućina, nalik krvi.

To znači da "mini organi" mogu međusobno komunicirati putem hormona, imitirajući ono što se događa u tijelu žene tijekom tipičnog, 28-dnevnog menstrualnog ciklusa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Radi se o biološkom prikazu ženskog reproduktivnog trakta, pa ga zovemo Evatar", rekla je dr. Joanna Burdette sa Sveučilišta Northwestern. "Razumijevanje kako maternica reagira na hormone vrlo je važno. Za puno stvari kojima se bavimo ne postoji animalni model", dodala je suradnica Ji-Yong Kim.

Dr. Channa Jayasena s londonskog Imperial Collegea ipak ističe: "Rezultati su doista uzbudljivi i predstavljaju veliku inovaciju. No, moramo imati na umu da između reproduktivnog sustava glodavaca i ljudi postoje bitne razlike".

Upravo se čita

Image
Promocija plus za RTL

EKSKLUZIVNO CRO Demoskop: HDZ-u naštetila afera, ali Plenkoviću popularnost raste. Milanoviću pada rejting

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
muškarci, pripazite

Neugodan miris penisa: Koji su najčešći razlozi i kako ga se riješiti

Više s weba