Savršena jednadžba

Evo što točno trebate jesti za doručak kako biste smršavjeli

Image
Foto: Thinkstock

Jeste li znali da možete iskoristiti prvi obrok u danu kao alat gubljenje težine? Ovo je savršena jednadžba za doručak koji će vam pomoći da izgubite težinu

9.11.2017. u 8:00/ Život i stil

Kalorije

Ciljajte na raspon između 300 i 400 kalorija. Ako pokušavate izgubiti težinu, držite se raspona od 300 do 350, a ako pokušavate održavati željenu težinu, pucajte na približno 350 do 400 kalorija.

Ugljikohidrati

Oko 45 do 55 posto vaših kalorija za doručak trebalo bi biti posvećeno ugljikohidratima, što je oko 40 do 55 grama ugljikohidrata. Preskočite slatku i pretjerano obrađenu hranu ili namirnice od bijelog brašna i odaberite cjelovite žitarice, voće i povrće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Proteini

Oko 15 do 20 posto vaše količine kalorija za doručak trebali bi biti proteini, što je oko   13 do 20 grama. Unošenje dovoljno proteina za doručak je važno za održavanje zadovoljstva i osjećaja sitosti tijekom cijelog jutra. Studije su pokazale da unos barem 20 grama proteina za doručak, pomaže kod gubitka kilograma. Jaja, mliječni proizvodi, sojino mlijeko, proteinski prah, orasi i sjemenki, te cjelovite žitarice bogati su izvori proteina.

Upravo se čita

Image
IZ DRUGOG KUTA

Ekskluzivno! Ovo je dosad neviđena snimka brutalne tučnjave na Platku!

Masti

Ciljajte na oko 10 do 15 grama, što je oko 30 do 35 posto ukupnih kalorija za doručak. Umjesto zasićenih masti poput slanine i sira, radije unosite maslinovo ulje, orašaste plodove i sjemenke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlakna

Cilj je oko 25 posto preporučenog dnevnog unosa koji je 25 grama dnevno. To sje oko šest grama, ali je u redu ići iznad toga, sve dok to ne smeta vašem probavnom sustavu. Bobice, kruške, jabuke, zelje, orasi, sjemenke i cjelovite žitarice mogu vam pomoći da postignete taj cilj.

Šećeri

Ako pratite jednadžbu za ugljikohidrate, ne morate brinuti o prevelikom unosu šećera, pogotovo ako jedete kombinaciju hrane poput voća, cjelovitih žitarica i mliječnih proizvoda. No, broj koji se mora imati na umu, je 36 grama ili manje. A kad je u pitanju dodani šećer, pokušajte ne prekoračiti šest grama - to je oko 1,5 čajna žličica bilo kojeg sladila (bijeli šećer, smeđi šećer, javorov sirup, med).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pravi trenutak

Idealno, pravo vrijeme za doručak je 30 do 60 minuta nakon buđenja. Ako niste oduševljeni idejom velikog obroka nakon buđenja, podijelite doručak na dva dijela - nešto lagano nakon buđenja i veći zalogaj sat, sat i pol kasnije.

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
Slab mjehur...

Učestalo mokrenje: kako riješiti neugodan problem na prirodan način

Više s weba