Virtualni svijet

Zbog društvenih mreža ste nesretni - nisu zamjena za pravu stvar

Image
Foto: Thinkstock

Provedeno je i objavljeno dovoljno istraživanja kako bi bili sigurni da pozitivni odnosi s drugim ljudima utječu na osjećaj sreće i zadovoljstva

14.4.2017. u 11:45/ Život i stil

Prosječni korisnik društvenih mreži provede sat vremena dnevno na Facebooku - što je zabrinjavajuće. Uz to, vrlo je vjerojatno da ste zbog toga i nesretni.

Provedeno je i objavljeno dovoljno istraživanja kako bi bili sigurni da pozitivni odnosi s drugim ljudima utječu na osjećaj sreće i zadovoljstva. No, imajte na umu da to uglavnom prikupljeno iz podataka interakcija u "stvarnom svijetu”.

Harvard Business Review proučio je podatake Gallupa, koji uključuju 5.208 odraslih ljudi, u periodu od dvije godine. To im je omogućilo da prate kako promjene na društvenim mrežama utječu na zdravlje i psihu.

Također su izvukli i podatke iz Facebooka pa podaci nisu dobivani direktno od ljudi, što im daje na vrijednosti. Studija je također uspoređivala podatke u odnosu na društvenu povezanost izvan virtualnog svijeta.

U usporedbi s bazičnim mjerenjem blagostanja osobe i korištenja Facebooka, kao i veličine njihove društvene mreže u stvarnom svijetu, otkrili su da je povećana upotreba Facebooka povezana s vjerojatnošću smanjenog zadovoljstva u budućnosti. Korištenje alata i emotikana ('sviđa mi se, podijeli, komenitiraj') nije imalo nikakav utjecaj.

Ukratko, nije važno kako koristite Facebook već koliko ga koristite. Online interakcije i druženja, u emotivnu smislu, ne mogu biti zamjena za pravu stvar.

Pročitajte još:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
balans je ključan

Višak testosterona kod žena: kad ženskim tijelom zavlada muški hormon

Više s weba