čudo iz prirode

Fitoterapeutkinja Žalac savjetuje koliko meda dnevno uzimati za najbolji učinak na zdravlje te koji med je najbolji za djecu

Image
Foto: Pixabay

Ljekovita svojstva meda poznata su odavnina, no postoje i osobe koje ga ne smiju jesti

28.11.2019. u 14:01/ Život i stil

Med nema rok trajanja, no važno je čuvati ga na hladnom i suhom mjestu kako ne bi izgubio svoja ljekovita svojstva. Prirodno je i da se kristalizira nakon nekog vremena. Želite li ga vratiti u tekuće stanje, zagrijte ga, no ne na temperaturi višoj od 45 Celzijevih stupnjeva jer tada gubi vrijedne nutrijente. 

"Med je zaista jedinstven proizvod prirode, kojeg stvaraju vrijedne pčelice iz nektara bilja. Njegova ljekovitost krije se u mnoštvu vrijednih biokemijskih spojeva koje čovjek ne može umjetno proizvesti. Prepun je flavonoida, aminokiselina, vitamina i minerala. Djeluje antioksidativno, protuupalno, antibakterijski, zacjeljujuće te je njegova primjena zaista široka",  objašnjava fitoterapeutkinja Maja Žalac. 

(FOTO: Pexels)

Na pitanje kako je najbolje uzimati med i koliko meda dnevno se preporučuje, Žalac kaže kako su preporuke 1g/kg tjelesne mase dnevno, a u praksi su to dvije do tri žličice meda svaki dan. Ta količina, naglašava, značajno može unaprijediti zdravlje.

Organizam najbolje apsorbira med ako žličicu meda polako otapamo u ustima ili pak njime zasladimo omiljeni čaj, čime se pojačava njegovo ljekovito djelovanje.

Tko ne bi smio jesti med?

"Med ne bi smjela koristiti djeca do godinu dana te je potreban oprez kod alergičara, dijabetičara i pretilih osoba.

Manjoj djeci ponudite bagremov med koji je svijetlije boje jer sadrži manje peludi", savjetuje fitoterapeutkinja te nam za kraj otkriva čaj koji bismo trebali piti redovito kroz hladnije dane kada smo podložni prehladama. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Recept za fini zimski čaj za jačanje imuniteta:

  • bazga 20 g
  • šipak 20 g
  • crni sljez  20 g
  • majčina dušica 20 g
  • lipa 10 g

Od ovih sastojaka napravite mješavinu čaja pa kuhajte po želji i potrebi. Jedna čajna žličica ide na 2 decilitra vode, a mogu se piti dvije do tri šalice dnevno, s medom i limunom.

Više s weba

Pročitajte još

Image
Dva tipa

Dijabetes: koja je razlika između dijabetesa tipa 1 i 2?

Više s weba