rigorozne kazne

Francuski parlament zabranio anoreksičnim manekenkama modne piste!

17.3.2015. u 18:35/ RTL

U proceduri je revolucionarni novi zakon koji bi mogao posve promijeniti svjetski centar mode - predviđa rigorozne kazne za agente koji zapošljavaju premršave manekenke, a od njih zahtijeva redovite zdravstvene preglede

Ovako više ne može - premršave manekenke u Francuskoj neće smjeti na piste! Inače će im agenti ići u zatvor na 6 mjeseci, i platiti kaznu od 75 000 eura.

"Ovim zakonom ciljamo na ljude iz modnih agencija i ljude iz medija koji potiču ili čak prisiljavaju žene u Francuskoj da gube na kilaži i gotovo nestanu. Postoje čak i blogovi koji djevojčicama od 12-13 godina poručuju da su ljepše ako imaju veći razmak među bedrima. Ili da trebaju jesti vatu da ne budu gladne. To je nepodnošljivo. Poticanje anoreksije i pretjerane mršavosti postaje kazneno djelo", poručio je OlivierVéran, zastupnik u francuskom parlamentu.

Manekenke neće smjeti imati poremećaje u prehrani, morat će ići i na redovite zdravstvene preglede a za dobivanje posla donijeti certifikat. Koja je granica? Indeks tjelesne mase barem 18 - što znači na visinu od 1,75 m - 55 kilograma.

"Baš u Parizu je to dobrodošlo. Ono što su oni od nas zahtjevali, i kakve modele traže - to je već bilo na granici bolesti, djevojke su morale biti izuzetno mršave. Već su djevojke znale - joj ne mogu u Pariz jer nisam dovoljno mršava. Oni traže da bokovi ne budu iznad 87 cm", kazala je modna agentica TihanaHarapinZalepugin.

Kažnjavali bi se i autore web stranica koje potiču izgladnjivanje, pretjeranu mršavost i poremećaje u prehrani - popularno poznate kao 'pro ana stranice' koje anoreksiju shvaćaju kao stil života, ne bolest.

Ovo nije prva takva zabrana - imaju je Izrael Španjolska i Italija. Ipak, Francuska je svjetski centar mode, pa bi učinak mogao biti značajniji.

Više s weba

Pročitajte još

Image
muškarci, pripazite

Neugodan miris penisa: Koji su najčešći razlozi i kako ga se riješiti

Više s weba