zaljubljeni, oprez!

Francuskim se poljupcem prenosi oko 80 milijuna bakterija

Image

poljubac

Foto: Thinkstock

Malo je vjerojatno da će zaljubljeni o ovome razbijati glavu, ali nova studija otkriva da se poljupcem od deset sekundi prenosi 80 milijuna bakterija.

17.11.2014. u 15:05/ RTL/Hina

U ljudskom ekosustavu živi sto bilijuna mikroorganizama, izvan i unutar tijela. Ljudi ih nisu svjesni, ali ti organizmi im pomažu u probavi i zaštiti od bolesti. Bez njih, teško bi preživjeli.

Usta su dom oko 700 različitih vrsta bakterija, a nizozemski znanstvenici iz tamošnje organizacije za primjenjena znanstvena istraživanja (TNO) odlučili su istražiti što se s njima događa tijekom ljubljenja. Rezultati su objavljeni u časopisu "Microbiome".

Radili su s 21 parom koji su prvo morali ispuniti upitnik o tome koliko se često ljube u danu i koliko im dugo poljubac traje. Potom su uzeli uzorke iz njihovih ustiju i s jezika kako bi ustanovili kakav ih svijet mikroba naseljava.

Otkrili su da parovi koji se ljube dovoljno često i dovoljno dugo, a to znači u prosjeku devet puta dnevno, na kraju imaju vrlo sličnu zajednicu mikroba u svojim ustima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Računali su i koliko mikroba promijeni svoje 'stanište' tijekom francuskog poljupca. Jedan član para morao je prije toga popiti probiotski napitak koji u sebi sadrži bakterije koje je lako identificirati. Ustanovili su da se tijekom poljupca od deset sekundi transferira 80 milijuna bakterija. Za one koji žele znati više, bakterije iz sline lakše 'putuju', a one locirane na jeziku doimaju se stabilnije.

Iako podatak o 80 milijuna bakterija zvuči zastrašujuće, to je zapravo dobra stvar, jer se radi o vrsti 'cjepiva' i gradnje imunološkog otpora na izloženost različitim mikroogranizmima.

Upravo se čita

Image
ekspert za prisluškivanja

'Kad mobitel uđe u ruke istražitelja, teško je sakriti poruke. Obrisane se mogu vratiti'

"Iz tog kuta gledanja, ljubljenje je jako zdravo", rekao je nizozemski profesor Remco Kort. Nije, međutim, rekao preporučuje li ovu temu za 'razbijanje leda' na prvom sudaru.

Više s weba

Pročitajte još

Image
Bezazlene metode

Je li moguće izazvati menstruaciju prirodnim putem?

Više s weba