žensko tijelo

Ginekologinja odgovara na pet škakljivih pitanja o mjesečnici

Image
Foto: Thinkstock

Tijelo žene čudesan je mehanizam i perolazi kroz brojne promjene tijekom mjeseca i tijekom života

26.6.2017. u 13:00/ Život i stil

Osim PMS-a mjesečnica sa sobom nosi još neke popratne simptome koji su za neke žene preintimni da bi se o njima javno govorilo. Za sve one sramežljive djevojke i žene, mi smo se pobrinuli pronaći stručni odgovor na neugodna pitanja vezana uz ciklus i mjesečnicu. Američka ginekologinja Vanessa Mckay zna sve što nas zanima.


1. Zašto češće imamo potrebu za velikom nuždom uoči i za vrijeme mjesečnice?

Razlog su hormoni. Za vrijeme mjesečnice tijelo ispušta hormon prostagladin koji potiče grčenje maternice - otud menstrualni bolovi, ali i učestala poreba za velikom nuždu. Uz maternicu, grče se i crijeva. Za vrijeme mjesečnice stolica zna biti mekša nego inače. 

2. Pomažu li orgazmi i vježbanje kod menstruacijskih bolova?

Dr. Mackay kaže da postoji nekoliko načina samopomoći kod ovih tipično ženskih tegoba.  Jedan od njih je vježbanje. "Iako ženama u vrijeme mjesečnice nije do tjelovježbe, znanstveno je dokazano da ona smanjuje bol. Pomažu i joga ili pilates, a na isti način djeluje i seks, odnosno orgazam", kaže liječnica. Za vrijeme orgazma tijelo luči hormon oksitocin - prirodni analgetik. 

3. Zašto neke žene za vrijeme mjesečnice imaju jak libido?

Mnoge žene imaju pojača libido u vrijeme mjesečnice. I za to su krivi hormoni. "Razina estrogena je najniža, a raste razina testosterona", objašnjava  liječnik Emmet hughes, profesor sa Sveučilišta Bridgeport te dodaje kako bi to mogao biti razlog pojačanom libidu. 

4. Koliko često treba mijenjati tampon?

Sve znamo za Sindrom toksičnog šoka koji može izazvati smrt, a uzrokuje ga tamopon koji predugo ostane u rodnici. "Tamponi se trebaju mijenjati svakih četiri do šest sati, a ako je krvarenje obilno, onda i češće. Nikako ne smije tampon ostati u rodnici dulje od osam sati jer može izazvati Sindrom toksičnog šoka", upozorava Mackay. 

5. Zašto je menstrualna krv ponekad smeđe boje?

Na početku mjesečnice možda primjetite tamniju nijansku krvi na ulošku. Riječ je o krvi koja je u tijelu ostala od prethodne mjesečnice. U danima kada je mjesečnica obilna, krv će biti crvenija, a kada je oskudnija, krv će biti svjetlije boje. 

Upravo se čita

Image
OTKUD LOGIKA?

Provjerili smo zašto u istoj banci u Hrvatskoj štediša na 10.000 eura zaradi 2 eura, a u Sloveniji 100 eura?

Čitajte još: 

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Love island UK
Superstar
Elon Musk Show
Život na vagi
Señorita 89
default_cta
Ljubav je na selu
Britain's Got Talent
Infinity Nado

Više s weba

Pročitajte još

Image
studija pokazala

Oprezno s dodacima prehrani: Visoke razine vitamina B12 mogu biti smrtonosne

Više s weba