žensko zdravlje

Ginekologinja razbija pet mitova o intimnom zdravlju žene i o seksu

Image
Foto: Thinkstock

Pitanja o intimnom zdravlju često ostaju ne postavljena pa time i neodgovorena zbog čega dolazi do brojnih zabluda

5.2.2018. u 9:45/ Život i stil

Njujorška ginekologinja Alyssa Dweck zbog toga je napisala knjigu "Od A do Z o vašoj vagini" u kojoj razbija mitove o intimnom zdravlju žene. Mi ćemo ih navesti pet:

1. Trebate koristiti proizvode za intimnu njegu

Ne trebate, tvrdi dr. Dweck. Kaže, proizvođači preparata za intimnu njegu uvjerili su nas da je vagina "prljavo mjesto", zbog čega trebamo koristiti posebne gelove za pranje te maramice za intimno područje. Dr. Dweck tvrdi da nam ništa od tog ne treba jer se ženski spolni organ sam čisti. Sve drugo može mu samo nanijeti štetu time što će narušiti prirodnu ravnotežu mikroba te povećati rizik od razvoja bakerijskih i gljivičnih infekcija. Sve što vam treba za održavanje intimne higijene je voda i blagi sapun za vanjski dio spolovila. 

Image
Foto: Thinkstock
Image
Thinkstock

(FOTO: Thinkstock)

2. Jogurt liječi gljivičnu infekciju

Tampon umočen u jogurt i stavljen u rodnicu ne liječi gljivičnu infekciju, upozorava ginekologinja. Bakterije u genitalnom području su drugačije od onih u jogurtu. Nezaslađeni jogurt eventualno može ublažiti simptome time što će rashladiti intimno područje. Za liječenje vaginalne infekcije najbolji lijek ima vaš ginekolog. 

3. Svrbež u intimnom području uvijek znači infekciju

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije istina. Uzrok mogu biti razni preparati koje koristite ili hormonalne promjene. U svakom slučaju, ako potraje potražite mišljenje liječnika. 

4. Tamponi se mogu izgubiti u rodnici

To je jednostavno nemoguće jer je grlić preuzak. Događa se da žene zaborave na tampon i da ga ne mogu dohvatiti, u tim smislu se može izgubiti. 

5. Nešto nije u redu s vama ukoliko ne možete doživjeti vaginalni orgazam

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo se čita

Image
TAMBURAŠi NA UDARU

Mejašima zabranili koncert u Puli, javili im tri mjeseca prije održavanja. 'Glazba nam je birtijaška?'

Ovaj mit mnnoge žene je doveo do toga da se osjećaju anksiozno i depresivno. Istina je pak drugačija. Većina žena treba stimulaciju klitorisa kako bi doživjela orgazam. "Klitoris nij samo ono malo brdašce koje vidite. Većina tog ženskog organa skrivena je u tijelu", kaže ginekologinja dodajući kako je njegova funkcija da ženi priušti užitak.  

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
Važan hormon

Nizak progesteron: koji su uzroci i moguće komplikacije

Više s weba