Čudesni miris

Glave beba stvarno mirišu dobroooo, a sad znamo i zašto (i nije jer im tako krademo mladost)

Image
Foto: Thinkstock

Dječje glave su čarobni čudesni svjetovi savršenih mirisa. Ali zašto glave beba tako dobro mirišu?

20.3.2018. u 11:45/ Život i stil

Ako ćemo vjerovati istraživačima sa Sveučilišta Montreal,miris novorođenčeta navodno aktivira i osvjetljava isti dio mozga koji se 'probudi' kada se nagradimo hranom. 

"Miris novorođenčeta aktivira val dopamina za majke koji je sličan odgovoru koji dolazi kad zadovolje svoju žudnju za hranom", navodi Life Science. Zanimljivo je da je odvojena studija zaključila da taj miris ne izaziva reakciju samo kod majki, zaključak je objavljen u Frontiers in Psychology.

Mozak mama je podložan i osjetljiv na miris bebine glave neovisno dolazi li od njenog djeteta ili ne. Zaključili su da "podaci sugeriraju da mirisi tijela beba stare dva dana izaziva aktivaciju u područjima ženskog mozga povezanima s nagradama, bez obzira na njihov majčinski status". Još ne znamo djeluje li na isti način na mozak očeva jer je studija bila ograničena na žene.

Povezanost mirisom između mame i bebe je dvosmjerna ulica. Prema istraživanjima u ACTA Paedeatrici, bebe također prepoznaju i vole majčin miris. Često pretpostavljamo da je veza između majke i djeteta bazirana na majčinoj strani (vjerojatno zato što ona može artikulirati svoje osjećaje), ali bebe se povezuju s majkom čim izađu iz maternice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
https://memegenerator.net/img/instances/52678189/im-sucking-the-youth-out-of-them.jpg

Novorođenčad počinje mirisati majku čak i prije nego što se rodi, a u prvim trenucima nakon rođenja, kada je dijete stavljeno na majčina prsa, počinje povezivanje. To je još jedan razlog zašto je prvi kontakt kože na kožu toliko važan - da potakne vezu između bebe i mame.

Pročitajte još:

Upravo se čita

Image
EKSKLUZIVNI INTERVJU

Perkovac nakon preuzimanja reprezentacije: 'U svinjcu se zna... Tko ne želi raditi, može ići'

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
Važan hormon

Nizak progesteron: koji su uzroci i moguće komplikacije

Više s weba