žene za žene

'Godinama nisam mogla zatrudnjeti, a onda sam otkrila vježbe koje su mi promijenile život i pomogle mi da postanem mama'

Image
Foto: Milica Gačević

Vježbe na prirodni način čuvaju zdravlje jer dovode hormone u ravnotežu, pomažu kod začeća te ublažavaju simptome menopauze. Osim na reproduktivni sustav, blagotvorno djeluju i na ostale organe te psihu

9.8.2017. u 10:28/ Život i stil

Problemi s hormonima i začećem poznati su mnogim ženama pa tako i Milici Gačević, simpatičnoj instruktorici fitnessa i licenciranoj trenerici Aviva vježbi, koja je svoje probleme, nakon godina hormonskih terapija i razočaranja, uspjela riješiti sasvim prirodnim putem.

U trenutku kada su joj bile najpotrebnije, otkrila je vježbe koje će joj promijeniti život. Svoje iskustvo i znanje podijelila je s nama u želji da pomogne i drugim ženama. Ovo je njezina priča.

Image
Foto: Facebook/Milica Gačević
Image
Facebook/Milica Gačević
Image
Foto: Facebook/Milica Gačević
Image
Facebook/Milica Gačević

(FOTO: Facebook/Metodo Aviva)

Saznanje o postojanju Aviva metode

Za Aviva metodu čula sam od prijateljice, koja je u potrazi za rješenjem svog problema, naišla na ove vježbe. Imajući u vidu da je fitness predmet mog zanimanja i predmet mojih studija predložila mi je da se dodatno informiram.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom da sam u dugogodišnjoj potrazi za rješenjem svojih "ženskih" problema probala sve i svašta, bila sam pomalo skeptična... Ipak, odlučila sam probati. Saznala sam da u Srbiji postoje samo dvije instruktorice koje imaju licencu. Kontaktirala sam jednu od njih i bila spremna naučiti nešto novo. 

Prvi dojam o vježbama

Obuka je trajala dva-tri sata. Između vježbi instruktorica mi je objašnjavala kako koja od vježbi utječe na tijelo, organizam i reproduktivni sustav žene. Vježbe su bile neobične, neke lakše, a neke teže, ali meni zanimljive. Svaka vježba ima svoju glazbenu podlogu koja određuje ritam i tempo izvođenja. 

Upravo se čita

Image
'ŠIKLJALO JE'

Potukli se muškarac (55) i dijete (16). Maloljetnik dobio udarac u glavu, pao u lokvu krvi

Nakon završene obuke nisam osjećala umor. Naprotiv, po prvi put, poslije jako dugo vremena osjećala sam se odlično. Imala sam energije i raspoloženje mi se popravilo. Tog trenutka sam odlučila da ću stečeno znanje definitivno primjeniti, vježbati redovito do željenog rezultata i što je najvažnije, polagat ću ispit kako bih dobila dozvolu i mogla pomoći drugim ženama. 

Moja priča, moj problem

Željeni rezultat u mom slučaju bila je trudnoća. Tri godine bezuspješnih pokušaja već su poprilično uništile moje samopouzdanje. Skoro sam u potpunosti izgubila nadu da će se ikada dogoditi, jer sam znala da dok se zdravstvena situacija ne riješi, to i nije moguće. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Godinama strpljivo slušam liječnike,pijem hormonske terapije, cikluse mi umjetno izazivaju pa zaustavljaju.. ciste na jajnicima se ne smanjuju i ne nestaju... Već polako dižem ruke od svega jer shvaćam da je od tih terapija više štete, nego koristi. Izgubila sam nadu da će se ikada dogoditi, jer sam znala da dok se zdravstvena situacija ne riješi, to i nije moguće.

U jako kratkom periodu dobijam mnogo kilograma, lice mi je puno bubuljica koje krvare... hormoni u totalnom disbalansu i kaosu. Aviva se pojavljuje u pravom trenutku, shvaćam kako nemam što izgubiti, a mogu puno dobiti. Tako je i bilo!

Odlazak u Austriju po licencu

Stupila sam u kontakt s instruktoricom Beate iz Austrije. Dogovor je da dođem polagati u svibnju, a do tada ću vježbati i detaljno savladati svaki pokret i vježbu. Predivna Beate je organizirala prevodioca na engleski jezik jer ja ne znam ni jednu riječ njemačkog. Seminari i predavanja su trajali četiri dana, u prelijepom, malom hotelu, u planinskom dijelu blizu granice s Italijom.

Nakon ta četiri dana smo se rastale i zakazale idući susret za mjesec dana na istom mjestu. Nas desetak žena, potpuno različitih po godinama, profesiji i senzibilitetu, u tom smo lipanjskom susretu dobile svoje licence i zadovoljne se vratile kućama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Facebook/Milica Gačević
Image
Facebook/Milica Gačević
Image
Foto: Facebook/Milica Gačević
Image
Facebook/Milica Gačević

(FOTO: Facebook/Milica Gačević)

Što je Aviva metoda i kome je namijenjena

Aviva je skup od 18 specijalnih vježbi koje aktiviraju duboke mišiće trbuha, jačaju ih i ubrzavaju cirkulaciju. Vježbe su jednostavne i lake za izvođenje. Namijenjene su svim ženama (i muškarcima) bez obzira na fizičku spremnost i kondiciju.

Ženama koje nemaju zdravstvenih problema, da produže period plodnosti i vitalnosti, a ženama koje žele začeti prirodnim putem, da poboljšaju zdravlje reproduktivnih organa. Ne preporučuje se djevojčicama i djevojkama mlađim od 18 godina, a gornja granica ne postoji.

U kojim situacijama Aviva metoda može pomoći

Kod neredovitih i bolnih ciklusa, kod steriliteta kada ne postoji očiti medicinski problem (kada liječnici kažu da je sve u redu, a do trudnoće ipak ne dolazi), kod mioma, cista, začepljenja jajovoda, kod svih simptoma hormonalnog disbalansa (umor, pojačano znojenje, problemi s probavom hrane, kronični stres, nesanica).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gdje i kada je nastala Aviva metoda

Kreatorica i osnivačica Aviva metode. Aviva Gabriella Steiner rođena je 1930. u Budimpešti. Roditelji su joj bili poznati sportaši, zagovornici zdravog načina života. Aviva se odmalena bavila gimnastikom i baletom, nazočila brojnim treninzima svojih roditelja i voljela sport. 

Kada je imala pet godina, Aviva se razboljela. Liječnici u to vrijeme, za bolesti takve vrste, groznice i visoke temperature, nisu imali lijek. Godinama kasnije, roditelji su njezino ozdravljenje pripisali redovnom vježbanju, plivanju i fizičkoj aktivnosti.

Shvatila je da su bili u pravu i kako je istina da kretanje, aktivnost  i snaga volje mogu pomoći čovjeku da povrati svoje zdravlje. Potvrdu ove teorije Aviva je dobila kroz još jedan zanimljiv događaj. Imala je grupu žena s kojima je vježbala. Trudila se da vježbe budu neobične, no i ne pretjerano zahtjevne jer su su ih trebale izvoditi žene u dobi od 45 do 70 godina!

Image
Foto: Facebook
Image
Facebook
Image
Foto: Facebook/Milica Gačević
Image
Facebook/Milica Gačević

(FOTO: Facebook/Milica Gačević)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Spletom nesretnih životnih okolnosti, kada su joj roditelji stradali u koncentracijskom logoru, Aviva je s ostalom djecom, siročadi, dovedena u palestinu. Studirala je u Izraelu, bila prima balerina u "Opera House of Tel-Aviv" i cijeli svoj život posvetila sportu i fizičkoj aktivnosti, u čast svojih roditelja. 

Poslije treninga na kojem je testirala jednu od vježbi buduće Aviva metode, na slijedeći su došle samo dvije najstarije gospođe od 70-ak godina. Kada je iznenađena Aviva upitala što se dogodilo i zašto ostale nisu došle, rečeno joj je da su dobile menstruaciju. Većina tih žena bila je u menopauzi i to je značilo da se njezin trud isplatio i da vježbe daju rezultate. Nakon toga nastavila je da razvija vježbe i promatra njihovo djelovanje.

Bila je prezadovoljna rezultatima koje žene postižu zahvaljujući njezinim vježbam i najviše od svega ju je veselila činjenica da je puno djece rođeno zahvaljujući njezinoj metodi, kada tretmani za neplodnost nisu davali rezultate.

Aviva i fitness

Iako je opće poznata činjenica da je tjelesna aktivnost neophodna za dobro zdravlje, treba uzeti u obzir kako nije svaki vid aktivnosti jednako dobar za svaku osobu. Za oblikovanje tijela, jačanje mišića i kondiciju, fitness, step aerobik i spining su odlični programi. Ono što većina fitness instruktora ne zna (a nisam znala ni ja), je da se ovaj vid treninga nikako ne preporučuje ženama koje imaju bilo kakav problem s reproduktivnim organima.

Razlog je sljedeći - ova struktura vježbi stavlja naglasak na velike grupe mišića (trbuh, leđa, noge i ruke), a naglasak Aviva metode je na donjem trbuhu, odnosno na pojasu zdjelice i njezinim dubokim mišićima koji osiguravaju pravilan položaj unutarnjih organa.

S druge strane, aktivnosti koje su dozvoljene i preporučene, uz Avivu, su pilates, joga i trbušni ples.

Zašto na internetu nema Aviva vježbi?

Zbog svojih specifičnosti, Aviva vježbe je zabranjeno objavljivati na internetu. Najbolje bi bilo, i to je preporuka, da obuku izvrši licencirani instruktor. Razlog je vrlo jednostavan i jasan - tako je najbolje za Vas. Bez obzira na to što bi vjerojatno bilo relativno lako savladati vježbe prateći uputstva s videa i slika, kontakt s instruktorom mora postojati iz više razloga.

Instruktor prvo mora znati s kojim se problemima borite, želite li trudnoću ili imate problem neredovitih ciklusa, ciste, miome i tek onda može odrediti na koji način treba vježbati. Iako se uvijek rade iste vježbe, istim slijedom, postoji razlika u tempu i i jačini izvođenja određenih pokreta. Pokret koji će pomoći izazvati mjesečnicu ženi kojoj je to potrebno, onoj koja pokušava ostati trudna, može dati neželjene efekte.

 Još riječ, dvije o vježbama

Skoro sve Aviva vježbe uključuju jedan poseban pokret koji je na samom početku nekim ženama lakši za izvođenje, dok će neke druge, kao ja, morati se potruditi malo više.

Potrebno je zdjelicu blago "podvući" kao kada želimo sjesti. Stidnu kost pošaljemo gore, a zadnjicu dolje. U isto vrijeme koljena moraju biti blago savijena. Kada nakon nekog vremena potpuno svladamo ovaj pokret (iako na ovaj način objašnjen možda izgleda kao nemoguć za svladati) već na prve taktove muzike koja prati vježbu, tijelo će se samo prilagoditi i raditi ispravno.

Ono što žene prvo istaknu, kao pozitivan efekt treninga je poboljšanje raspoloženja, više energije za svakodnevne obveze, bolji i kvalitetniji san. Poboljšanje se osjeti već nakon prvog treninga i to uglavnom tijekom večeri ili narednog dana.

Ugodna toplina u trbuhu kao posljedica ubrzane cirkulacije nešto je što se najčešće navodi kao primjer dobrog utjecaja vježbi na tijelo. Simptomi menopauze i problemi vezani uz ciklus su situacije u kojima Aviva najbrže daje rezultate. 

Image
Foto: Thinkstock
Image
Thinkstock
Image
Foto: Thinkstock
Image
Thinkstock

(FOTO: Thinkstock)

Moj željeni rezultat

Poslije par mjeseci vježbanja, usudila sam se otići na kontrolu kod ginekologa. Moji ciklusi su oduvijek bili neredoviti, događalo se da izostanu po par mjeseci. Ciste na jajnicima su bile velike, hormoni u potpunom disbalansu. Pretpostavila sam da će na ovoj dugo odgađanoj kontroli neke stvari biti barem za nijansu drugačije, jer iako se ciklus još uvijek nije u potpunosti regulirao, osjećala sam se neusporedivo bolje. 

Nisam mogla vjerovati kada je ginekolog rekao: "Jajnici su u potpunosti čisti, nema ni jedne ciste!".

Naravno, potražila sam još jedno mišljenje, za svaki slučaj, ali na sreću, dogovor je bio identičan. Nakon mjesec, dva, ciklus se regulirao. S obzirom da smo dugo željenu trudnoću stavili na čekanje, dok ne dobijemo sve čiste nalaze i zeleno svjetlo od liječnika, sada je bilo pravo vrijeme.

Uz čiste, zdrave jajnike, prohodne jajovode, redovan ciklus i jaku ovulaciju, rezultat nije mogao izostati. Drugi mjesec, drugi pokušaj i pozitivni rezultat na testu za trudnoću. Moja djevojčica, ili kako je interno zovu moje kolegice instruktorice - Aviva baby, sada ima 18 mjeseci.

I još samo jednom da ponovim

Svaka žena ima obavezu prema svom tijelu, da mu pomogne i pruži mu šansu da se na prirodan, siguran i veoma učinkovit način vrati u stanje ravnoteže i dobrog zdravlja.

Aviva metoda nam daje potrebnu snagu da preuzmemo odgovornost za svoje zdravlje i da se osjećamo dobro u svojoj koži. Drage žene, vježbajte! Rezultat neće izostati. 


Miličin rad možete pratiti na njezinom Facebook profilu.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
I što napraviti

Grudi u menopauzi: kakve promjene možete očekivati

Više s weba