SEKSUALNA DISFUNKCIJA

Gotovo 20 posto Hrvata muku muči s libidom

Image

Pokazalo se da je 10,5 posto Portugalaca, 17,4 posto Hrvata i 22,7 posto Norvežana iskusilo razdoblja slabe želje za seksom u godini prije.

8.11.2013. u 14:12/ Z.H./Hina

Analize seksualne disfunkcije tipično se fokusiraju na probleme povezane sa spolovima: manjak seksualne želje kod žena i erektilnu disfukciju kod muškaraca, ali je novo istraživanje provedeno u Hrvatskoj, Portugalu i Norveškoj pokazalo da žene nemaju monopol na slab libido; takvi problemi pogađaju i muškarce.

Istraživanje provedeno na 5255 muškaraca u tim trima zemljama pokazalo je da 14,4 posto muškaraca ima problema s manjkom seksualne želje u trajanju od dva mjeseca u protekloj godini. Rezultati su objavljeni u časopisu "Journal of Sexual Medicine".

Po znanstvenicima, velik broj žena ima problema s manjkom želje za seksom. Istraživanje provedeno na pacijentima urološke klinike u New Jerseyu otkrilo je da 36 posto žena u dobi od 18 do 30 godina pati od slabog libida, 64 posto u dobnoj skupini 46-54 godine, a u dobi od 55 do 70 godina taj broj raste na 77 posto.

Po jednoj drugoj studiji pokazalo se da ženama pomalo opada želja za seksom svakoga mjeseca dugogodišnje veze, što sugerira da, unatoč stereotipima o ženama kao onima koje inzistiraju na čvrstim vezama, ženska seksualnost jako ovisi o novitetima.

U međuvremenu, znanstvenici koji su proučavali mušku seksualnost tradicionalno su ignorirali probleme s libidom i usredotočili se na istraživanje erektilne disfunkcije ili prerane ejakulacije, kaže Ana Alexandra Carvalheira, profesorica kliničke psihologije na sveučilištu u Lisabonu. "Tako je od početka istraživanja ljudske seksualnosti", dodaje ona.

Carvalheira i njezine kolege Aleksandar Štulhofer sa zagrebačkog sveučilišta i Bente Traen sa sveučilišta u norveškom Tromsu željeli su istražiti razloge iza muških problema s libidom. Putem upitnika dobili su i istražili odgovore više od 5000 muškaraca od 18 do 75 godina, ispitavši ih o svemu, od temeljnih demografskih informacija do tjeskobe i depresije, doživljaja vlastita tijela, samopouzdanja, zadovoljstvo vezom i razine seksualne dosade.

Pokazalo se da je 10,5 posto Portugalaca, 17,4 posto Hrvata i 22,7 posto Norvežana iskusilo razdoblja slabe želje za seksom u godini prije. Secirajući odgovore, otkrili su da je depresija povezana s time. Muškarci koji nemaju puno samopouzdanja u svoje erektilne sposobnosti imaju pet puta veću vjerojatnost da iskuse probleme s libidom. Muškarci koji vjeruju da nisu privlačni svojim partnericama imaju 2,7 puta veću vjerojatnost za isti problem.

Kada ih se izravno upitalo što misle koji je uzrok njihove slabe seksualne želje, odgovarali su da se radi o umoru, stresu s posla i lošom komunikacijom u vezi. To pokazuje, kaže Carvalheira, da je muška želja jednako kompleksna kao i ženska.

"Naše spoznaje pokazuju da se muški interes za seksom ne može svesti na jednostavnu jednadžbu", naglasila je.

Više s weba

Pročitajte još

Image
Nakon, ne prije

Bolne grudi nakon menstruacije: koji su mogući razlozi

Više s weba